![]() |
1. Borsmenta (Mentha piperita)
Hatása:
A borsmenta nyugtatja a gyomrot, oldja a görcsöket, javítja az epefolyadék termelését és csökkenti a puffadást.
Felhasználás:
-
Teaként (étkezés után 1 csésze)
-
Illóolaj formájában (gyomorra kenve hígítva)
-
Kapszula vagy tinktúra
Megjegyzés: Reflux esetén kerülendő lehet, mert lazíthatja a nyelőcső záróizmát.
2. Gyömbér (Zingiber officinale)
Hatása:
Serkenti az emésztőnedvek termelődését, csökkenti a hányingert, javítja a bélmozgást, gyulladáscsökkentő.
Felhasználás:
-
Friss reszelt gyömbér forró vízben
-
Teában
-
Főzéshez fűszerként
-
Gyömbérkapszula
3. Kamilla (Matricaria chamomilla)
Hatása:
Nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő. Kiváló puffadás, gyomorgörcs és irritábilis bél szindróma (IBS) esetén.
Felhasználás:
-
Teaként napi 2-3 csésze
-
Ülőfürdő vagy borogatás formájában
4. Édeskömény (Foeniculum vulgare)
Hatása:
Szélhajtó, enyhíti a bélgörcsöket, segít a puffadás és teltségérzet leküzdésében. Csecsemőknél is alkalmazzák.
Felhasználás:
-
Teaként (édesköménymag forrázva)
-
Rágcsálva az étkezés után
-
Illóolajként (külsőleg hasra kenve)
5. Cickafark (Achillea millefolium)
Hatása:
Serkenti az epe- és gyomorsavtermelést, javítja a zsírok lebontását, csillapítja a görcsöket.
Felhasználás:
-
Teaként, lehetőleg étkezés előtt
6. Articsóka levél (Cynara scolymus)
Hatása:
Fokozza az epe elválasztását, segít a zsíros ételek lebontásában, támogatja a májat is.
Felhasználás:
-
Kapszula, tabletta
-
Főzetként (keserű ízű!)
7. Kapor (Anethum graveolens)
Hatása:
Javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, görcsoldó, enyhe nyugtató.
Felhasználás:
Frissen salátába, levesbe
Teaként (kapormagból)
Csecsemőknek is adható enyhített változatban
8. Citromfű (Melissa officinalis)
Hatása:
Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, enyhíti az idegi eredetű emésztési zavarokat.
Felhasználás:
Teaként, főleg estére
Illóolajként aromaterápiában
9. Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
Hatása:
Méregtelenítő, javítja a májműködést, serkenti az epeelválasztást és az emésztőenzimek működését.
Felhasználás:
Gyökérből vagy levélből főzött tea
Salátába friss levélként
10. Kurkuma (Curcuma longa)
Hatása:
Gyulladáscsökkentő, segíti az epe működését, támogatja a májat, javítja az emésztést.
Felhasználás:
Fűszerként (pl. curryben)
Kapszula vagy kurkuma latte (aranytej)
11. Zsálya (Salvia officinalis)
Hatása:
Segíti a zsíros ételek lebontását, csökkenti a gyulladásokat, enyhe szélhajtó.
Felhasználás:
Teaként étkezések után
Fűszerként húsételekhez
12. Ánizs (Pimpinella anisum)
Hatása:
Görcsoldó, szélhajtó, segít a bélgázok távozásában. Emésztésjavító hatású, édes íze miatt jól kombinálható más teákkal.
Felhasználás:
Teaként (pl. édesköménnyel keverve)
Magként rágva
📝 Összefoglalás – Mire figyelj?
✅ Használj keveréket: Több gyógynövény egyidejű használata – pl. borsmenta, édeskömény, kamilla – gyakran hatékonyabb.
✅ Étkezések után fogyaszd: A legtöbb emésztést segítő tea akkor hat legjobban, ha közvetlenül étkezés után iszod.
✅ Kerüld a túlzott használatot: Még természetes szereknél is fontos a mértékletesség.
✅ Konzultálj orvossal: Ha tartós panaszod van, vagy gyógyszert szedsz.