Képviselőfánk édes csoda, varázslatos ízzel!
A fánk amit mindenki szeret! Te is könnyedén megsütheted, itt a legkönnyebb recept hozzá!
A képviselőfánk úgynevezett égetett tésztából készül; jellegzetessége, hogy a tészta készítése előtt a lisztet zsíros tejben vagy vízben megfőzzük.
Hozzávalók
2,5 dl tej vagy víz,
8 dkg vaj vagy zsír,
15 dkg dupla grízes liszt,
3 tojássárgája,
2 egész tojás,
1 evőkanál rum,
1 csapott evőkanál cukor,
késhegynyi só.
Elkészítése
A tejet a zsiradékkal együtt, megfelelő nagyságú fazékban (1,5, 2 literes) feltesszük főni; amikor forr, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és amikor erőteljesen forr, egyszerre beleöntjük a lisztet. A tűzről lehúzva simára keverjük (vigyázzunk, ahol az edény oldala az alapjával érintkezik, ne maradjon elkeveretlen liszt). A simára kevert anyagot visszatesszük a tűzre és állandóan, erősen keverve, addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Ekkor a tűzről levesszük, néha megkevergetve (különben megbőrösödik), langyosra hűtjük, és egy egész tojást simára elkeverünk benne. Ha már sima és egyöntetű, akkor adjuk hozzá a következő tojást; mindegyiket külön-külön (a tojássárgáját is) dolgozzuk el az anyagban. Utoljára belekeverjük a rumot. A tésztát nagyon erősen kikeverjük a tojások bedolgozása után; ettől a kidolgozástól lesz szép üreges a belseje. Kizsírozott sütőlapra nyomózsákból, vagy két kanállal, egymástól jó távol kis gömbölyű halmokat készítünk (kb. 2 dió nagyságúak legyenek), mindegyiket megkenjük tojássárgájával. A kenésnél nagyon vigyázzunk, ha a tojás lecsurog a sütőlapra, a tészta nem emelkedik fel. A megkenés után 1 /2 óráig pihenhetjük. 200-210 C°-os sütőben sütjük. Gáz- és elektromos sütőt 15 percig melegítjük elő. Középső bordán sütjük alsó takaréklángon, illetve (elektromos sütőnél) alsó-felső kettesen. A sütési idő 30 perc. Ez alatt az idő alatt a sütő ajtaját kinyitni nem szabad. Harminc perc múlva megnézzük a fánkokat, ha még nem mozdulnak el és nem elég színesek, 10-15 percig tovább sütjük, amíg a helyéről elmozdul és szép aranybarna színe lesz. Ekkor a sütőt eloltjuk és a megsült fánkokat még 5-6 percig a forró sütőben hagyjuk, – sőt ha szükséges, vízcsepp lángon szárítjuk. 15 dkg cukrot kis lábasban, szárazon, állandó keveréssel világosra pirítunk, és a fánkok tetejét belemártjuk. Majd a fánkok felső harmadánál éles késsel bevágunk, olyan módon, hogy a bevágott részt 3-4 cm-nyi bevágatlan tésztacsík odarögzítse a fánkhoz. A bevágott részt felnyitjuk, a fánk üreget vaníliakrémmel megtöltjük (1. krémes lepénynél); szélét csillagos csővel ellátott nyomózsákból kemény tejszínhabbal körülírjuk, és a bevágott felsőrészét úgy hajtjuk rá, hogy a tejszínes dísz szépen kilátszódjék. Minyonpapírban tálaljuk. Készítése nagy gyakorlatot igényel. A fánkokat diónyi nagyságúra készítve, sajt- vagy sonkakrémmel töltve, teához, sörhöz adhatjuk.
A képviselőfánk úgynevezett égetett tésztából készül; jellegzetessége, hogy a tészta készítése előtt a lisztet zsíros tejben vagy vízben megfőzzük.
Hozzávalók
2,5 dl tej vagy víz,
8 dkg vaj vagy zsír,
15 dkg dupla grízes liszt,
3 tojássárgája,
2 egész tojás,
1 evőkanál rum,
1 csapott evőkanál cukor,
késhegynyi só.
Elkészítése
A tejet a zsiradékkal együtt, megfelelő nagyságú fazékban (1,5, 2 literes) feltesszük főni; amikor forr, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és amikor erőteljesen forr, egyszerre beleöntjük a lisztet. A tűzről lehúzva simára keverjük (vigyázzunk, ahol az edény oldala az alapjával érintkezik, ne maradjon elkeveretlen liszt). A simára kevert anyagot visszatesszük a tűzre és állandóan, erősen keverve, addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Ekkor a tűzről levesszük, néha megkevergetve (különben megbőrösödik), langyosra hűtjük, és egy egész tojást simára elkeverünk benne. Ha már sima és egyöntetű, akkor adjuk hozzá a következő tojást; mindegyiket külön-külön (a tojássárgáját is) dolgozzuk el az anyagban. Utoljára belekeverjük a rumot. A tésztát nagyon erősen kikeverjük a tojások bedolgozása után; ettől a kidolgozástól lesz szép üreges a belseje. Kizsírozott sütőlapra nyomózsákból, vagy két kanállal, egymástól jó távol kis gömbölyű halmokat készítünk (kb. 2 dió nagyságúak legyenek), mindegyiket megkenjük tojássárgájával. A kenésnél nagyon vigyázzunk, ha a tojás lecsurog a sütőlapra, a tészta nem emelkedik fel. A megkenés után 1 /2 óráig pihenhetjük. 200-210 C°-os sütőben sütjük. Gáz- és elektromos sütőt 15 percig melegítjük elő. Középső bordán sütjük alsó takaréklángon, illetve (elektromos sütőnél) alsó-felső kettesen. A sütési idő 30 perc. Ez alatt az idő alatt a sütő ajtaját kinyitni nem szabad. Harminc perc múlva megnézzük a fánkokat, ha még nem mozdulnak el és nem elég színesek, 10-15 percig tovább sütjük, amíg a helyéről elmozdul és szép aranybarna színe lesz. Ekkor a sütőt eloltjuk és a megsült fánkokat még 5-6 percig a forró sütőben hagyjuk, – sőt ha szükséges, vízcsepp lángon szárítjuk. 15 dkg cukrot kis lábasban, szárazon, állandó keveréssel világosra pirítunk, és a fánkok tetejét belemártjuk. Majd a fánkok felső harmadánál éles késsel bevágunk, olyan módon, hogy a bevágott részt 3-4 cm-nyi bevágatlan tésztacsík odarögzítse a fánkhoz. A bevágott részt felnyitjuk, a fánk üreget vaníliakrémmel megtöltjük (1. krémes lepénynél); szélét csillagos csővel ellátott nyomózsákból kemény tejszínhabbal körülírjuk, és a bevágott felsőrészét úgy hajtjuk rá, hogy a tejszínes dísz szépen kilátszódjék. Minyonpapírban tálaljuk. Készítése nagy gyakorlatot igényel. A fánkokat diónyi nagyságúra készítve, sajt- vagy sonkakrémmel töltve, teához, sörhöz adhatjuk.
Forrás: http://ketkes.com