Katica szelet,Zserbó szelet

Ajánld ismerőseidnek!





Katica
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
15 dkg porcukor
1 sütőpor,
4 tojás sárgája
15 dkg zsír
kb. 1/2 liter tej az összeshez
A fentieket összegyúrjuk, annyi tejjel, amennyit felvesz, majd 3 lapot sütünk tepsi háton.

Krém:
A legrosszabbul sikerült lapot nyújtófával összetörjük, még melegen, a maradék tejjel összekeverjük, és félretesszük.
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1/2 dl rum, vagy egy rumaroma
1 cs vaníliás cukor
1 ek lekvár
4 dkg kakaópor
Fentieket robottal habosra keverjük, majd összekeverjük a tejes krémmel. Ezzel töltjük meg a két maradék lapot.

Tetejére:
A 4 tojás fehérjét, 30 dkg porcukorral vízgőz felett habosra verjük, majd rákenjük a sütemény tetejére, színes tortadarával szórjuk meg. Másnap szeletelhető.




 Zserbó (békebeli)
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
20 dkg zsír
1 ek porcukor
1/2 cs sütőpor
1/2 cs élesztő
1 cs vaníliás cukor
1 egész tojás
2 tojássárgája
2-3 ek tejföl

Töltelék:
40 dkg darált dió (én 10-15 dkg-al többet teszek bele!)
ízlés szerint cukor
1 vaníliás cukor
Citromhéj, rum a sorok locsolásához (én házi Baileys likőrrel locsolom meg)
1 üveg baracklekvár (650 g-os)
Csoki (én tortabevonó csokit szoktam, egy kis étolajjal felolvasztani a tetejére)

Elkészítés:
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt cukros tejben (1/2 dl). Mindent egy tálba teszünk, és könnyen nyújtható, tésztát készítünk. A diót, a cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéját összekeverjük szárazon. A tésztát négy részre osztjuk, majd az elsőt kinyújtjuk a zsírozott tepsi méretére. Megkenjük lekvárral, (az egy üveggel tegyük bele, ettől nem lesz száraz) megszórjuk a dióval, jön a következő tészta, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden tészta. Kis rummal locsoljuk meg a sorokat. Ezután megszurkáljuk, majd megsütjük. Ha kihűlt, csoki mázzal be lehet vonni. (38x23 cm-es tepsiben sütöm) 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje