Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók:
2 kg eper
1 kg cukor
0,5 pohár víz
Elkészítése:
Az epret alaposan megmossuk, és a szárát eltávolítjuk.
Egy szűrőn lecsöpögtetjük és beletesszük egy keverőtálba.
Egy edénybe tegyük bele az egy kg cukrot és a fél pohár vizet, majd kezdjük el közepes lángon forralni. Főzzük 5-7 percig.
Ellenőrizzük közben: vegyünk egy kanalat és merítsük bele a szirupba. Aztán finoman fújjunk rá, ha a szirup sűrű, nyúlós, és a fújásra szinte megkeménykedett, akkor már kész van.
Öntsük az eperre a szirupot, fedjük le, majd tegyük el kihűlni.
Az eper levet fog engedni, így a szirup folyékonnyá válik.
Ha lehűlt, újra szűrjük le az epret egy szitán, a felfogott cukros-epres levet forraljuk fel körülbelül 5-7 percig.
Újra öntsük rá az eperre, és hagyjuk kihűlni.
Ezt a folyamatot még egyszer ismételjük meg.
A harmadik alkalom után az epret már a végleges, sterilizált üvegekbe helyezzük, és arra öntsük rá a cukros-eperleves felforralt folyadékot. Zárjuk le a befőttes üvegeket, majd takaró alatt hagyjuk lassan kihűlni.