A körömvirágtea számos betegség gyógyítója


Ajánld ismerőseidnek!






A körömvirág egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek.


Díszíthetjük kertünket nyár elejétől késő őszig körömvirággal, azonban gyógynövényként is felhasználhatjuk szirmait. Akár frissen szedve, akár szárítva számos panaszunkat orvosolhatja.

A körömvirág szirmait, a teljes virágot, de akár a leveleket és a szárat is felhasználhatjuk gyógyításra.


A körömvirágról a virágfejeket még frissen levághatjuk a szárakról és árnyékos, szellős helyen egy tálcára terítve megszáríthatjuk. A szárítást követően a virágközépről könnyen lemorzsolhatjuk az összepöndörödött virágszirmokat.

  A megszárított körömvirágot (a virágfejeket vagy csak a szirmokat) zárható üvegekben hosszú ideig tárolhatjuk. Szárított formában is megőrzi hatóanyagait, így bármikor készíthetünk belőle teát.

Napos időben gyűjtsük be a körömvirágot, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása!



A körömvirág tea gyógyhatásai

  
• serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást,

• enyhíti a köhögés, a meghűlés és az influenza tüneteit,

• hatékony a gyomor- és bélrendszer betegségeire (pl. fekély, gyomorgörcs, vékony-, vastagbélgyulladás),

• tisztító, méregtelenítő hatása lévén serkenti az epehólyag és a máj működését, így segíti a mérgek kiürülését, és vizelethajtóként is kiváló,

• enyhülést nyújt bőrsérülések, égési sebek és fekély esetén,

• csillapítja a hasmenést, valamint a menstruációs vérzést és a görcsöket.







Körömvirág tea készítése

  
Forraljunk fel 3 dl vizet és hagyjuk néhány percig állni, majd öntsük rá 1 púpozott teáskanálnyi friss vagy szárított körömvirágra. Kb. 10 perc elteltével szűrjük le. Ízesítés nélkül fogyasszuk, de ízlés szerint mézzel, citromlével is fogyasztható.

  
A körömvirágot fűszerként is hasznosíthatjuk a konyhában. Szirmai kissé kesernyések, az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Ehető virág, ezért előszeretettel használják nyári saláták díszítőjeként, de rizst, halat és húslevest is ízesíthetünk vele.

A kívánt eredmény eléréséhez rendszeresen és hosszabb ideig kell alkalmaznunk a körömvirágot!

  
A körömvirág hatóanyagai


Tartalmaz flavonoidokat, karotinoidokat, szaponinokat, triterpéneket, illóolajokat, E-vitamint, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot is.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is