Ajánld ismerőseidnek!
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől védenek.
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárát inkább nyersen fogyasztjuk.
Sok C-vitamin található benne, ami az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen, és így véd a megfázásoktól is. Nagyon jól felveszi a küzdelmet a szabadgyökök káros hatásával, amelyek közül az egyik az erekben képződő lerakódás. Ezek már a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatát növelik.
A zeller fogyasztása segít a magas vérnyomás szabályozásában. A kínai gyógyászatban már régóta használták ilyen céllal, a kutatások pedig lassan a miértre is választ adnak. A zeller ugyanis phthalidokat tartalmaz, amely segíti az artériák körüli izmok ellazulását. Az erek így kitágulhatnak, a vér kisebb nyomással áramolhat keresztül rajtuk. A varázslatos phthalidok a stresszhormonszintet is csökkentik. A stresszhormonok az ereket összehúzódásra késztetik. A zeller koleszterinszintet csökkentő képességét még csak állatkísérletekben bizonyították.
A zellerben található coumarinok megakadályozzák a szabadgyököket abban, hogy károsítsák a sejteket, így csökkentik a mutáció előfordulását, ami rákos elváltozáshoz vezethet. A coumarinok segítik a fehérvértestek aktivitását, hogy megvédhessék a szervezetet a veszélyes sejtektől, így a ráksejtektől is. Egy másik alkotóeleme a zellernek, az acetylén származék pedig megállítja a rákos sejtek növekedését.
A zellerben lévő apigenin megállítja a mellrák növekedését is.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonsága: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen fogyasztása sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav- és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
Pikkelysömör, ekcéma
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
Allergiára
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
● ha táplálékunkban huzamosabb ideig fő szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
● a túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
● mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
● a kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.
Hörgők és tüdő-tisztítására
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.
Idegnyugtatásra, hiperaktivitás ellen
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására.
A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása, a mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb.
A tüneteket azok az élelmiszer-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát, pl. ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb.
A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.
Vérmérgezés ellen
Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.
Vízhajtó hatása
A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól.
A zeller minden részét hasznosíthatjuk, szárát salátának, levelét összevágva ízesítőnek, gumójából krémlevest, vagy párolt és rántott zellert, salátát készíthetünk.
A magyar konyhában leginkább a húslevesben találjuk meg a zeller zöldjét és gumóját. Az már nagyon jó, ha nemcsak a levest, hanem a benne főtt zöldségeket is megesszük. A répát még csak-csak megkóstolják a húsimádók is, de a petrezselyem gyökér és a zeller általában a szemétben köt ki. Sajnos. Pedig a zeller nagyon egészséges. Előnye, hogy egész évben, jó minőségben kapható a gumója, nem kell a konzerváláshoz különféle praktikákat használni. Úgy, ahogy termett, jó minőségben eltartható.