Szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme a hyaluronsav

Ajánld ismerőseidnek!






A szervezetünk hyaluronsav-tartalmának csökkenése az egyik legjelentősebb ok a ráncok kialakulásáért. A hyaluronsav a kötőszövetben, mint egy háló, összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, hogy a bőr rugalmas és feszes maradjon. Tehát a hyaluronsav fő szerepe, hogy megkösse a nedvességet bőrünkben.



A hyaluronsavnak két fő alkalmazási területe ismert. Elsősorban a szépségipar használja a bőr öregedésének lassítására, a másik terület az ízületek védelme.

  
A hyaluronsav egy olyan fehérje építő elem (glikozaminoglikán), amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben (bőr, porc, ízületi folyadék, szívbillentyű, szem, izom, köldökzsinór).

  
A hyaluronsav hasonlít a kollagénhez, ugyan olyan része a szervezetnek, mint a kollagén, az elasztin, vagy aminosavak. A kollagén és hyaluronsav felelős a csontok, a porcok, a bőr és az izom rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 100-szorosának megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet volumenét, térkitöltését és rugalmasságát.

Mivel a hyaluronsavnak magas az antioxidáns értéke és antibakteriális hatással is rendelkezik, képes az immunrendszer működését is serkenteni.

Szervezetünk hyaluronsav mennyisége csecsemőkorban a legnagyobb, az idő múlásával azonban ez folyamatosan csökken. Termelődése a huszas évek után kezd el csökkenni, a harmincas évek után ez a folyamat felgyorsul, majd negyven év körül a felére csökken, hatvan év körül pedig 10%-a lesz az eredetinek. E miatt, drasztikusan leáll a kötőszövet vitamin és tápanyag ellátása, fokozva a szabadgyökök képződését. Mindez a folyamat a bőr ráncosodásához és öregedéséhez vezet, az ízületek fájni kezdenek, az izomtömeg pedig látványosan csökkenni kezd.


A szintetikus C-vitaminok (aszkorbinsav) és a nikotin (dohányzás!) csökkentik szervezetünk hyaluronsav szintjét, azonban az öregedés folyamatát megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk. Hyaluronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hyalurontartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható. A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni. 






Milyen élelmiszerekben található természetes formában a hyaluronsav?
  
• Gyökeres zöldségek – azok a gyökeres zöldségek, melyek keményítőt (amidont) tartalmaznak serkentik szervezetünkbe a hyaluronsav termelődését. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik több gyökeres zöldséget fogyasztanak hosszabb életkort érnek el az átlagnál és nem szenvednek degeneratív betegségekben, Alzheimer-kórban, rákos betegségekben és cukorbetegségben. Akik sokat tartózkodnak a napon, azoknak a bőre sima és fiatalos kinézetű marad. Ezek a zöldségek pl. a sárgarépa, petrezselyem, torma, cékla, retek, gumós zeller.


• Állati eredetű porcok, inak, bőrök, csontok, vagy étkezési zselatin – ezek az állati testszövetek nagy mennyiségű kollagént és hyaluronsavat tartalmaznak, azonban sokan nem szeretik és nem is fogyasztják az állatoknak ezen részeit. Amit viszont még a legfinnyásabbak is elfogyaszthatnak az a csontleves, ami igen értékes kollagén és hyaluronsav forrás.


• Zöldkagyló – A legújabb kutatások kimutatták, hogy a zöld kagyló (Perna viridis) kivonat fogyasztásának köszönhetően több mint 30 %-kal enyhült az arthritiszes betegek fájdalma és ízületi merevsége. A zöldkagyló magas glükozamin tartalma miatt vált népszerűvé. A glükozamin a porcszövetek újraképződésében és az ízületi szövetek működésében segítség lehet. Képes növelni a szalagok, az ízületek és a kötőszövetek rugalmasságát ezáltal csökkentve a lehetőségét annak, hogy sérüljenek. Segíti megállítani az ízületek romlási folyamatát, sőt segítségünkre lehet abban is, hogy új porc képződjön.

 • Kombucha – egy olyan zuzmó, ami egy gomba és alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Kocsonyás, zselés állaga van, ami tejsavat tartalmaz, glükoronsavat, laurinsavat, hyaluronsavat és chondroitinszulfátot. Hyaluronsav tartalma miatt jó hatással van a bőrre, ízületekre, szövetekre, kötőszövetekre, ránctalanít és fiatalít.


• Szója - ösztrogénhez hasonló izoflavon nevű fehérjéket tartalmaz, melyek a gyökeres zöldségekhez hasonlóan serkentik a szervezetben a hyaluronsav termelést. Japánban és Kinában az erjesztett szóját tartják a legjobb hyaluron forrásnak, mivel a nem erjesztett szójában sok ftalát található, ami meggátolja egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.



Ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, a tehermentesített mozgásformák, például az úszás és a kerékpározás optimálisak.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is