Hozzávalók egy 25*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg élesztő 1 dl cukros langyos tejben felfuttatva
4 evőkanál porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tejföl
baracklekvár a lapok kenéséhez
Almás töltelék:
1 kg alma (nekem megtisztítva volt 90 dkg)
1/2 citrom leve
3 evőkanál cukor (ha az alma savanykás, ha édes, akkor nem is muszáj hozzáadni plusz cukrot)
Mákos töltelék:
25 dkg darált mák
13 dkg cukor
1 dl tej
Diós töltelék:
25 dkg dió
11 dkg cukor
1 dl tej
Elkészítjük a töltelékeket:
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük (ha nagyon sok a leve, akkor kicsit csavarjuk ki párolás előtt). Az almát a cukorral, citromlével megpároljuk.
A mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük
A diót összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A töltelékeket kihűtjük, közben összekeverjük a tészta hozzávalóit és négy részre osztjuk. Amelyikkel éppen nem dolgozunk, azt becsomagolva hűtőbe tesszük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát, papírozott tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, rátesszük az egyik tölteléket ismét egy tészta, lekvárral kenjük és rásimítjuk a következő tölteléket, megint egy tészta, lekvár és a maradék töltelék, végül tésztával fejezzük be (a töltelékek sorrendje tetszés szerint választható.
Lekenjük tojással, megszurkáljuk, kelesztjük, majd fél óra elteltével 180 fokon megsütjük kb 40 perc alatt (ha sütés közben nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg).
A szép hullámos tetőt úgy készítettem, hogy miután lekentem tojássárga és pici tej keverékével, 5 perc után a tésztát villával becsíkoztam.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, majd ízlés szerint felszeletelve tálaljuk. Sablonnal porcukroztam