Lestyán, mint gyógynövény - Nagyanyáink titkos fűszere


Ajánld ismerőseidnek!






A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere.



A lestyán - orvosi lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya, delikátfa.

Petrezselyemhez, talán egy kicsit a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk.

Akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.



Lestyán történelem

A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban  visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere.

Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularéjában is szerepel és Dioszkoridész is megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle.



A lestyán gyógyászati felhasználása

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották.

Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak föld alatti szárát, rizómáját szedik.

Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense.






A lestyán gyógyhatása

A lestyán éppen a ftalidoknak köszönhetően képes enyhíteni a gyomor és a belek simaizom-görcseit, valamint a húgyhólyag és a húgyútak görcsös állapotát. Más aromatikus gyógynövényekhez hasonlóan a lestyán is jótékonyan hat az emésztésre, hiszen erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a felfújódást, a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, összességében pedig felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.

Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

Mindemellett kiváló vizelethajtó, és támogatja többek között a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásolva többféle ízületi megbetegedést is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény). Vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonságait húgyúti és húgyhólyag-gyulladás, vizeletürítési problémák, valamint prosztata megnagyobbodás kezelésekor is ki lehet aknázni.


Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.

  

A lestyán felhasználása

A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval. Számomra a zöldség-, tyúk-, gulyás levelesek elképzelhetetlenek lestyán nélkül. A szárított lestyánlevél is kiváló. Nyáron kitűnően fagyasztható a téli hónapokra gondolva.


A lestyán szaporítása

Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is szaporíthatók. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.

A növény első évben gyökértörzset és alig elágazó, erős gyökeret hoz, tőlevelekkel. A második évtől kezdődően évente virágos szárat is fejleszt. Egy-egy tő 6-8 évig elél, az ültetvényt azonban 3-4 évenként célszerű felújítani, mert idős korban a levél- és szárképződés csökken, a gyökérzet üreges, korhadt lesz.



Száríts lestyánt! 

Aszalóba téve néhány óra alatt megszáríthatod. Száradás után könnyedén, akár az ujjaid között szétmorzsolhatod. Jól záródó üvegben tárold száraz, sötét, hűvös helyen. Aszaló hiányában meleg, naptól védett, szellős helyen is száríthatod! 

Kitűnő ízesítő és teát is készíthetsz belőle. 


Intelmek a lestyánnal kapcsolatban

Rendszeres használata áldott állapotban és súlyosabb vesebetegségben nem javasolt, mert ingerelheti a vese szöveteit.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!