A kicsattanó egészség: cékla



Ajánld ismerőseidnek!





  A cékla nemcsak ízletes, de nagyon tápláló is. Igaz, kicsit földíze van, de nagyon finom és hihetetlenül jót tesz az egészségnek, ha minden nap fogyasztjuk. Leginkább nyers formában fejti ki a hatását. Turmixitalt is készíthetünk belőle.

A cékla a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Többek között van benne folsav és mangán, de tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, C-vitamint, B6-vitamint és természetesen vasat is.

A magas vérnyomás potenciálisan olyan betegségeket okozhat, mint stroke vagy szívinfarktus. A legrosszabb, hogy a magas vérnyomás sok esetben nem is kerül diagnosztizálásra mindaddig, míg valami végzetes nem történik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindennap együnk olyan táplálékokat, amelyek eredményesen le tudják csökkenteni a magas vérnyomást. Az egyik ilyen egészséges táplálék a cékla.


A cékla nitráttartalma meglehetősen magas. Ez tágítja a vérereket és javítani tudja a vér áramlását is. A cékla ilyennemű hatása mintegy hat órán keresztül biztosít védelmet.





A sportolók is jól teszik, ha mindennap beiktatják a céklát az étrendjükbe, mert ez a zöldség fokozza az energiát. A cékla tápanyagai hatékonyabbá teszik a mitokondriumokat, amely nem más, mint a sejtek energiatermelő központja. A cékláról bebizonyosodott az is, hogy mintegy 20 százalékkal javítja a szervezet oxigénellátását. A cékla ezen felül a sportteljesítményt is javítani tudja.

A krónikus gyulladás sok betegség okozója lehet. Ilyen a rák, az elhízás, a daganatos megbetegedések vagy a szívbetegeségek, de okozhat májbetegséget és ízületi gyulladást is. Kutatások igazolják, hogy a cékla rendszeres fogyasztása az ízületi gyulladás csökkentésében is szerepet játszik.

Az élelmi rostokra nagy szüksége van a szervezetünknek, hiszen ez jó hatással van az emésztésre. Ha rendszeresen fogyasztunk rostot, rostokban gazdag táplálékokat, akkor az olyan emésztési rendellenességektől szabadulhatunk meg, mint székrekedés, hasmenés, puffadás vagy hasi görcsök. A rost emellett helyreállítja a bélflórát, vagyis a jó és a rossz baktériumok arányát az emésztőrendszerben.

A rostokban gazdag táplálkozás – a cékla is gazdag rostban – elősegíti, hogy elkerüljük a gyulladásos bélbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegséget és a vastagbélrák esélye is sokkal kisebb lesz, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen ételeket.