A kakaó megállítja az agy öregedését



Ajánld ismerőseidnek!





  Egy csésze forró kakaó, mellette fakanál, kakaószórás.
A kakaó számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Különösen jó lehet az agynak és a kognitív funkcióknak. A kakaó javíthatja a munkamemóriát, a reakcióidőt, a figyelmet és a vizuális információfeldolgozást.

A kakaó hosszabb távú védelmi előnyökkel is járhat az agy és a memória számára még idősebb korban is. Enyhe kognitív zavarban szenvedő időskorú betegeknek 8 héten keresztül magas flavonoidtartalmú kakaót adtak és azt állapították meg a vizsgálatok végzők, hogy ez javította a kognitív funkciókat. Ezen kívül megállapították, hogy a kakaó segít megelőzni az olyan agyi elváltozásokat, amelyek Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek. Tehát ahogy idősödünk, úgy a kakaó segíthet a memóriaproblémák kezelésében.

A kakaóban lévő flavonoidok bejuthatnak az agyba és felhalmozódhatnak azokon a területeken, amelyek a tanulásért és az emlékezésért felelősek. És amikor odaérnek, számos módon segíthetik az agyat. Például védelmet nyújthatnak számára, mert a kakaó flavonoidjai olyan fehérjék termelését idézik elő, amelyek megvédik az idegsejteket az agyban.

A védő fehérjék mellett a flavonoidok fokozzák az agyi eredetű neutróp faktor szintjét. Ez egy olyan fehérje, amely stimulálja az idegek növekedését az agyban, a köztük lévő kapcsolatokat, és segít megjavítani azokat az idegeket, amelyek megsérültek.






A magas flavonoidtartalmú kakaó fogyasztása javítja az agy vérellátását azáltal, hogy segít a dilatációban, ezen kívül az új vérerek növekedését is ösztönözheti. Ez azonnali előnyökkel járhat a kognitív folyamatoknál, például a figyelemnél, de hosszabb távon is segíthet a tápanyagok agyba jutásának javításával.

Az inzulinrezisztencia akkor jelentkezik, amikor a szervezet sejtjei kevésbé reagálnak az inzulinra, ami rosszul szabályozott vércukorszinthez vezet. Mivel a magas vércukor káros hatással lehet az idegekre – beleértve az agyat is –, úgy gondolják, hogy az inzulinrezisztencia lehet az agyi öregedés és a demencia kiváltó problémája.

A kakaóflavonoidok segíthetnek a hosszú távú kognitív funkciónak, mivel gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A gyulladás szerepet játszhat az olyan problémák kialakulásában, mint a kognitív károsodás vagy a demencia. És így bármi, ami segít a gyulladás visszaszorításában vagy irányításában hasznos lehet az agy számára és élesen tartja a memóriát.