A szemüveget nem viselő emberek általában csak akkor keresnek fel szemorvost, amikor már homályosan látják olvasáskor a betűket, vagy szemük előtt összefolynak a szavak, színeket tévesztenek, vagy szürkületkor már nem tökéletes a látásuk. Ezeket a tüneteket a sárgafolt, vagy más néven a makula degenerációja okozhatja. Leggyakrabban a nőket, az 50 év felettieket, a túlsúllyal küzdő személyeket, a dohányzókat és a magas vérnyomásban szenvedőket veszélyezteti ez a betegség.
A makula degenerációja komoly látáskárosodáshoz, akár vaksághoz is vezethet. A makula elváltozása azoknál is kialakulhat, akik kevés antioxidánst fogyasztanak, ennek következtében pedig a szabad gyökök kerülnek túlsúlyba. Megfelelő mennyiségű antioxidáns fogyasztásával megelőzhetjük ezt a betegséget, mely örökölhető is. A luteinben gazdag ételek kiváló antioxidáns-forrást jelentenek szervezetünk számára.
A lutein természetes forrásai főként a zöld leveles növények, mint például a brokkoli. A Ciprus szigetéről származó brokkolit a 18. században morzsakáposztának hívták. Európában a 17. században kezdték el termeszteni, míg Amerikában csak az 1920-as években vált népszerűvé. A brokkoli másik neve a spárgakel, mely a káposztafélék családjába tartozik. Virágját és a virágokat külön tartó szárait fogyasztjuk.
A nyers növényben számtalan vitamin található: B1-, B2-, B6-, C-, D-, E-vitamin és a béta-karotin, mely az A-vitamin provitaminja. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a cink és a vas. Egy foszforban is nagyon gazdag növényről van szó, melynek rosttartalma serkenti a belek mozgását. Viszont puffasztó hatása miatt fogyasztása nem javasolt epe- és bélbetegek diétája során.
Aki megkedveli a brokkoli ízét, nagyon változatos ételeket varázsolhat belőle, hiszen levesként, köretként vagy akár savanyúságként is fogyasztható. A párolt brokkoli kitűnő választás lehet főtt tészták vagy sült húsok mellé. A leveleiből főzeléket is főzhetünk.
A brokkoli önmagában, és különböző antioxidánsban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel turmixolva is segíthet megőrizni szemeink egészségét.
Fenséges italkeveréket készíthetünk két kiváló zöldségből, a brokkoliból és a céklából.
Mi szükséges hozzá?
1 kisebb fej brokkoli;
1-2 cékla;
fél hámozott, facsart citrom ;
víz (a mennyiség attól függ, mennyire hígan szeretjük a turmixitalokat).
A megtisztított céklát és brokkolit aprítsa a turmixgépbe, öntse bele a citrom kifacsart levét és a nem túl hideg vizet. Ezt követően szűrje le az italt, aztán lassan, élvezettel kortyolgassa el ezt az egészséges nedűt.