MEGGYHABOS MÁKOS LINZER



Ajánld ismerőseidnek!





  Tészta:

20 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipetnyi só
1 kiskanál sütőpor
12 dkg vaj
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
Töltelék: 

20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál méz
2-3 evőkanál meggy lekvár
Meggyhab:

20 dkg mélyhűtött meggy
4 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
fél citrom leve
10 g zselatin
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor





A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és villával megszurkáljuk.
A töltelékhez, szirupos állagúra összeforraljuk a vizet a cukorral, a citromhéjjal és a mézzel, majd leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a lekvárt, ízesítjük fahéjjal, majd rásimítjuk a tésztára és 180 °C – on, kb 25 – 30 percig sütjük. Kihűtjük.
A meggyet a cukorral, a citromlével 10 percig főzzük, ezután botmixerrel összetörjük és hozzákeverjük a vízben megduzzasztott, micróban folyósra melegített zselatint.
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, összeforgatjuk a kihűlt meggykrémmel és rásimítjuk a mákos rétegre. Egész mákszemekkel díszítjük és pár órára hűtőbe tesszük.

Baloghné Kele Judit receptje.