OREO KEKSZES SAJTTORTA SZELET



Ajánld ismerőseidnek!



 


  Alap:

24 db Oreo keksz
2 evőkanál olvasztott vaj
Töltelék:

35 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
2,4 dl (210 g) kristálycukor
3 tojás
0,8 dl tejföl
1,5 teáskanál vanília kivonat
15 db Oreo keksz (kakaós töltelékeset használtam)
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy 20 × 20 cm-es magas falú tepsit vagy sütőformát úgy, hogy a papír bőségesen túlérjen rajta, mert így tudjuk majd könnyedén kiemelni. Ilyen tepsi híján inkább válasszunk valamivel nagyobb méretűt, illetve egy kerek kapcsos tortaforma is egész jól megteszi. Az én 20 × 20-as tepsim nem bizonyult elég magas falúnak, ezért nem mertem ráönteni az egész krémet, mert nem voltam biztos benne, hogy a papír az oldalán meg fogja tartani, így inkább készült még két kis 10 cm-es kerek sajttorta, amelyek az egyik képen láthatóak.

Az alaphoz konyhai robotgépben aprítsuk morzsává a kekszet, majd csorgassuk rá az olvasztott vajat és keverjük tovább a géppel, amíg jól elkeveredik és nagyjából masszává össze nem áll. Az így elkészült keveréket nyomkodjuk a tepsi aljába, majd süssük elő 10 percig. (A sütőt hagyjuk bekapcsolva továbbra is.)





Amíg az alap sül, a töltelékhez kézi mixerrel keverjük simára a krémsajtot (kb. 2 perc közepes fokozaton), majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot, és verjük egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, dolgozzuk ki jól mindegyikkel. A tál széléről is kapargassuk le néha az odakerült krémet. Keverjük hozzá a tejfölt és a vaníliát is, dolgozzuk ki jó alaposan.

Ezután óvatosan forgassuk bele a durvára tördelt kekszeket. Az így elkészült krémet töltsük az alapra, simítsuk el egy spatulával a tetejét, majd süssük kb. 40-50 percig, amíg a szélén körben megszilárdul, de a közepe még lágyabb. (Nekem kissé megpirult az 50 perc után, és a közepe sem volt már lágy.)

Miután elkészült, hagyjuk szobahőmérsékleten, rácsra téve hűlni kb. 2 órahosszáig, majd folpackkal lefedve tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de legjobb egész éjszakára.

Ha van kedvünk, bevonhatjuk a tetejét a kedvenc csokoládékrémünkkel, de ez akár el is maradhat. Én így szoktam készíteni, viszont ez a mennyiség valamennyivel több, mint ami egy 20 × 20 cm-es sütire ráfér, így nekem a pluszban készült két kis kerek tortára is bőségesen elég lett.

Csokoládé ganache:

20 dkg jó minőségű étcsokoládé
2,8 dl tejszín
2 evőkanál kristálycukor
Tördeljük össze a csokoládét egy keverőtálba, és tegyük félre. A tejszínt a cukorral egy kisebb lábasban melegítsük fel egészen addig, amíg még éppen nem kezd el forrni, majd vegyük le a tűzről és öntsük a tördelt csokoládéra. Kevergessük egy fakanállal egészen addig, amíg szép sima, egynemű krémet kapunk. Picit hűlhet (vagyis sűrűsödhet), majd ezzel vonjuk be a sajttorta tetejét. Tegyük hűtőbe még egy kis időre, hogy megdermedjen.

Tálaláskor a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és szeleteljük. Lefedve, hűtőben 4 napig eltartható.

Szabókiné Jung Andrea receptje.