Csokis mogyorós perec
A tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró (esetleg dió, mandula)
25 dkg hideg vaj
12 dkg porcukor
1 egész tojás
csipet só
A bevonáshoz:
kb. 30 dkg csokoládé és étolaj
Az anyagokból tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük. A lehűlt tésztát lisztezett felületen fél centis vastagságúra kinyújtjuk, majd perec formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk. A kihűlt pereceket bevonjuk, rácsra téve dermedni hagyjuk.
A csokizást a következőképpen végezetem:
A pereceket rácsra sorakoztattam, a csokit nyomózsákba (neylon) tettem, kis lyukat vágtam rá és egyesével vontam be a pereceket. Így nem lett minden csokis, egyszerűbb, tisztább volt a munka. A felesleges csoki a tálcára csöpögött, amit dermedés után szépen össze lehet szedni és újra felhasználni.
Mandulás kiflik
25 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált mandula
A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk, feldaraboljuk, kifliket formázunk és tepsire tesszük. 180 °C-os előmelegített sütőben megsütjük és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk vagy a végeket csokiba mártjuk.
Zserbó kekszek
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
vanília
20 dkg vaj / margarin
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 10 dkg darált dió
2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
reszelt citromhéja
tetejére csokoládé
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőben egy órácskát pihentetjük. A tölteléknek összekeverjük a diót, lekvárt, citromhéját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából hengert készítünk, egyforma darabokra vágjuk. Golyókat formázunk amit tepsire helyezünk. A közepükre mélyedést készítünk egy fakanál vagy az ujjunk segítségével. Ebbe tesszük a tölteléket egy kiskanál vagy nyomózsák segítségével. Az előmelegített sütőben megsütjük kb. 10 perc alatt. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Tetejüket ízlés szerint becsokizzuk.
Linzer karikák
80 dkg liszt
50 dkg margarin / vaj
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
vaníliáscukor
ízlés szerint lekvár
A hozzávalókból tésztát készítünk, A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk (3-4 mm), szaggatjuk, papírral bélelt tepsie helyezzük és megsütjük. Ha a korongok kihűltek ízlés szerinti lekvárral megtöltjük. A sütési idő mindenkinél változó lehet, hisz ez függ a tészta vastagságától, a sütőktől is.
Nálam a lyukas korongok teteje be lett kenve tojásfehérjével és cukrozott citromhéjjal ízesített dióba mártottam. Viszonylag nagy mennyiség lesz ebből az adagból, de egy hét alatt kétszer is megsütöttem, mert nagyon rájártak a fiúk.Készíthetjük alkalomnak megfelelően is, például karácsonyra ünnepi ruhába bújtatva.
Habcsókok, habkarikák
tojásfehérje
porcukor
3-4 csepp ecet
Tojásfehérjeként 7 dkg porcukrot számolunk A tojásfehérjét a porcukorral összeöntjük, beletesszük az ecetet. Vízgőz fölött addig verjük habbá, míg sűrű, szép fényes lesz. Nyomózsákba tesszük, sütőpapírral bélelt tepsire formákat nyomunk. 80°C-os sütőben 2 – 2,5 órát szárítjuk Kitámasztjuk a sütő ajtaját, úgy szárítjuk. Egyszerre két tepsit tettem be, de ami alul volt azt tovább kellett szárítanom. Vagy cserélgetjük időközben. Ételfestékkel színessé varázsolhatjuk őket.
Édes teasütemény
6 egész tojás
1 csomag olvasztott margarin
37 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
70 dkg liszt
tetszőleges lekvár
olvasztott csokoládé
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, margarinnal. Beletesszük a citromhéját, majd a lisztet és simára keverjük.Nyomózsákba töltjük és különböző alakzatokat készítünk. 200 fokon pár perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a sütik tetszőleges lekvárral összeragasztjuk és csokizzuk. Egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a sütikék.
Tramita Rita receptje.