A borsmenta megnyugtatja az idegeidet és azonnal levezeti a stresszt



Ajánld ismerőseidnek!


 
  A borsmenta (Mentha piperita) teáját világszerte élvezik, nemcsak frissítő íze miatt, hanem gyógyászati felhasználhatósága miatt is. Népszerű a fejfájás enyhítésére, az orrmelléküregek kezelésére és az emésztési problémák enyhítésére. Jótékony hatással van a mentális egészségre, mivel nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt és a mentális nyomást.

A borsmenta teája a mentolos íze miatt vonzza leginkább a tea szerelmeseit. B-vitaminokat, kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Ezek a tápanyagok segíthetnek a betegségek leküzdésében, és elláthatják a szervezet egészséges működéséhez szükséges funkciókat.

Már a népgyógyászatban is gyakran használták a borsmenta teát különféle emésztési problémákra és gyomorbetegségek kezelésére, beleértve az IBS-t vagy az irritábilis bélszindrómát, az emésztési zavarokat és a székrekedést. A borsmentaolaj a gyógyszeres kezelés népszerű formája, különösen az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére. A borsmentát és annak olaját a hagyományos gyógyászatban hányinger kezelésére is használták. 


A borsmenta gyógyászati felhasználása

●   A borsmenta tea nyugtató hatású. Enyhítheti a stresszt és a fejfájást. Segíthet megőrizni a gyomor egészségét. Enyhítheti a fejfájást, a migrént és a stresszhez kapcsolódó egyéb tüneteket.

●   A borsmenta tea segít a fogyásban. Az emésztést elősegítő gyógynövények egyike, amelyet fogyókúrás készítmények készítéséhez is használnak.

●   Elősegítheti az alvást a borsmenta tea. Egy csésze tea lefekvés előtt segíthet az álmatlanságban szenvedőkön is. Elősegítheti a jó alvást, és izomlazítóként is működik.

●   Csökkentheti a gyomor gyulladását. A kutatások szerint a borsmenta tea fogyasztása a menstruációs görcsöket és az izomgörcsöket enyhíti.

Segíthet a Helicobacter Pylori elleni aktivitásban, és segíthet a gyomor-bélrendszeri betegségek enyhítésében.

●   Erősítheti az immunitást, a borsmenta természetes antioxidánsként használható. A benne található mentol antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a kórokozók gátlásában. A borsmentaolaj gazdag antibakteriális tulajdonságokban, és gátolja a baktériumok növekedését.

●   Borsmenta tealevelek erős, mentolos íze és antibakteriális minősége javíthatja a légzést, a teában lévő mentol elnyomja a kellemetlen szagokat, és frissen tisztán tartja a leheletet.

●   Csökkentheti a hányás és az émelygés esélyét, még hajón vagy repülőn is előforduló utazási rosszullét esetén is.

Hogyan készítsünk borsmenta teát?

Vegyünk 10 friss mentalevelet, és alaposan öblítsük le a csap alatt. (Készíthetjük szárított levelekből is.)

Vegyünk egy bögrét, és helyezzük bele az enyhén összetört leveleket. Közben forraljunk fel 250 ml vizet és hagyjuk kissé lehűlni, mielőtt ráöntjük a levelekre, majd fedjük le. Hagyjuk állni legalább 7 percig, de ha erősebb teát szeretnénk, akkor csak kb. 15 perc után szűrjük le.

Ízlés szerint citromot, cukrot vagy mézet is adhatunk a teához. Citrom hozzáadásával fokozhatjuk az ízét. Bármilyen kedvenc teánkat is ízesíthetjük mentalevéllel.


Intelmek a bormenta tea fogyasztásával kapcsolatban!

Egy tanulmány szerint a borsmentában található mentol bőrgyulladást (kontakt dermatitiszt) és allergiás reakciókat, például allergiás asztmát okozhat. A reakciók általában enyhék, de a tünetek észlelése esetén mindig forduljunk orvoshoz.