A népgyógyászat egyik nélkülözhetetlen gyógynövénye a körömvirág!



Ajánld ismerőseidnek!


 
  A körömvirág egy olyan gyógynövény, amely nélkülözhetetlen számos bőrprobléma esetén. Már számos gyógyító kenőcsben megtalálható, széles körben elterjedt. Használhatjuk kívül és belül egyaránt, azonban elsősorban kenőcsök formájában vált ismerté.

A körömvirágból főzött teát használva nyugtató hatást vehetünk észre, amely helyreállítja a mentális egyensúlyt olyan fájdalmas élmények során, mint az elválás vagy a veszteség. Alkalmas hosszú távú terápiákra, mivel nincsenek ismert mellékhatásai. Fájdalmas sebek esetén gyógyító és gyulladáscsökkentő hatású, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Májustól decemberig nyílik apró, sárga-narancssárga színű virága. A kis magok alakja sarlóra emlékeztet. Csak egyszer kell vetni a kertbe, mert következő éven már az elhullajtott, sarlóra emlékeztető magos maguktól kikelnek. Tápanyagokban gazdag nedves talajban érzi jól magát, és szereti a napsütötte helyeket.

Elsősorban virágját gyűjtjük, melyet gyógyászati célokra használhatjuk, de a levelek is tartalmaznak gyógyhatású anyagokat.
 

Milyen tünetek esetén használhatjuk a körömvirágot?

●   érsérülések

●   vérző sebek

●   szemölcsök

●   sebgyógyulás

●   fekélyek

●   száraz- és repedezett bőr

●   ekcéma

●   pattanás

●   allergia

●   leégés

●   égési sérülés

●   szájüreg gyulladása

●   aranyér

●   belső nyugtalanság

Körömvirág tea készítése

Két teáskanál szárított virágra öntsünk 2 dl forró vizet és hagyjuk állni 10-15 percig. Ízesítés nélkül fogyasszuk reggel és este. Megnyugtatja az idegeket és elősegíti a békés alvást. A tea ellazít bennünket és jót tesz a veséknek, a májnak és az epének is. Egy kicsit erősebb tea nagyon jó gargarizálásra szájüregi fertőzések esetén. Száraz, repedezett bőr esetén kéz- vagy lábfürdőhöz adjunk az elkészített teából.

Körömvirág kenőcs

Számos keverék van, amelyben megtalálható a körömvirág. Találhatunk azonban tiszta körömvirág kenőcsöket is, melynek elkészítéséhez a virágokat és a kis leveleket használják. Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre és a mennyiségekre.

Körömvirág olaj készítése

Házilag is készíthetünk gyógyírt bőrbetegségekre. Keverjük össze a zúzott leveleket és virágokat kissé felforrósított olívaolajjal, és hagyjuk állni egy napig. Ezután szitán szűrjük át, és tároljuk az olajat sötét, hűvös helyen kis üvegtartályba felhasználásig. Az így elkészült olaj kb. két hónapig eltartható.

A fentiekből látható, hogy a körömvirág gyógyhatása sokoldalú. Belsőleg alkalmazva nyugtató, lazító, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Külső használat esetén a körömvirág nélkülözhetetlen minden seb és bőrkárosodás esetén. Használható krémként, olajként vagy akár tinktúraként is. A gyógyító hatás hozzájárul a bőr gyors regenerálódásához és a sebgyógyuláshoz. Külsőleg alkalmazva fájdalomcsillapító, sebgyógyító, vérzéscsillapító, gombaellenes, szöveterősítő és antibakteriális hatású.