Ajánld ismerőseidnek!
HOZZÁVALÓK
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb. 3 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
1-2 evőkanál rum
1 csipet só
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk (a tejbe teszünk 1 kávéskanál cukrot). A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. A kelesztőtál alját kikenjük egy kis olajjal, beletesszük a tésztát, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, szaggatjuk. Ezután letakarjuk konyharuhával és további fél órát kelesztjük.
A tökéletes kakaós csiga titka! Ha így készíted nem folyik ki a töltelék!
Olajat melegítünk egy nagyobb méretű lábasban. Jó melegnek kell lenni az olajnak. A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, majd azt a felét tesszük alulra az olajba először.
Fedő alatt sütjük ezt a felét, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, a fedőt már nem tesszük vissza. A kész fánkokat papírtörlőre tesszük, majd porcukrozzuk és lekvárral kínáljuk. Nagyon szép szalagos! Még tart a farsang, süssünk fánkot 🙂
Edvi Kata receptje