Ajánld ismerőseidnek!
HOZZÁVALÓK
10 adag
Tészta
70 dkg finomliszt
40 dkg margarin (olvasztott)
4 db tojássárgája
2 dl tej
50 g friss élesztő
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (elhagyható)
Töltelék
60 dkg dió (pörkölt, darált)
30 dkg cukor
90 dkg sárgabaracklekvár (házi)
15 dkg mazsola (rumos vízbe áztatott)
Máz
20 dkg étcsokoládé (min. 45%-os kakaótartalmú)
10 dkg margarin
ELKÉSZÍTÉS
Tészta: Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jó alaposan kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
A tökéletes kakaós csiga titka! Ha így készíted nem folyik ki a töltelék!
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk a tésztánk első negyedét, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ezt megkenjük a lekvár harmadával, megszórjuk a cukrokkal elkevert dió harmadával és 5 dkg lecsepegtetett mazsolával. Ráhelyezzük a következő kinyújtott tésztalapot. Ugyanúgy kenjük és szórjuk a töltelék harmadával. Ismét egy tésztalap jön és a megmaradt töltelék. Végül a 4. tésztaréteggel zárjuk a sort.
Villával, jó sűrűn megszurkáljuk. A tepsiben 0,5-1 órán át pihentetjük a zserbót.
180 C fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt kisütjük. Még melegen kifordítjuk a sütőből és hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, akkor befedjük a csokimázzal. Téglalapra szeletelve kínáljuk.
Töltelék: A lekvárt felmelegítjük, ha nem elég folyós és szépen kenhető. (elhagyható)
A pörkölt, darált diót összekeverjük a cukorral. Ízlés szerint, vaníliás cukor is adható még hozzá. A beáztatott mazsolát lecsepegtetjük.
Máz: Az étcsokoládét a margarinnal közepes lángon (esetleg gőzfürdő felett) felolvasztjuk. Még forrón ráöntjük a sütire, és a tetejét, széleit szépen bevonjuk vele. Végül hűvös helyen fogyasztásig dermedni hagyjuk a zserbót. sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 40 x 30 x 10 cm. Nem szoktam kiborítani…ha kihűl a tészta teljesen, és akkor ráöntöm a csokimázat és ha megköt rajt a csoki másnap szeletelem!