POZSONYI KIFLI



Ajánld ismerőseidnek!


 
  Tészta:
45 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
6 dkg zsír
1 dkg só (nekem picit kevesebb is elegendő)
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
Kb. 1,5 dl  hideg tej

Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
12 dkg kristálycukor
4 dkg zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
1 dl víz
mazsola ízlés szerint
1 kk őrölt fahéj

Diós töltelék:
20 dkg darált dió
A többi hozzávaló megegyezik a mákos töltelékkel.

Kenéshez:
1-2 tojás


A lisztben elkeverem a cukrot, a sót, majd elmorzsolom benne a margarint, a zsírt, az élesztőt.
A tojás sárgáját is hozzáadom és a tejet kis mennyiségben adagolva gyúrni kezdem. A tejet addig adagolom, amíg rugalmas, de kemény tésztát nem kapok.
Lehet, az összes tejre nem is lesz szükség.
Ha a tészta picit ragadna, minimális liszt hozzáadásával korrigálható.
30 percig hűtőben pihentetem az elkészített tésztát.
Közben elkészítem a töltelékeket.
A vízet a cukorral felforralom, majd az előre összekevert többi hozzávalóra öntöm. Alaposan összedolgozom és félreteszem hülni.
A kétféle töltelék elkészítésében nincs különbség.
A tésztát 24 egyenlő darabra osztom/mérem.
A darabkákat gömbölyítem, majd kb 2 mm-es vastagságú ovális formára nyújtom.
A kihűlt töltelékeket 12-12
részre osztom és a tészta
közepébe helyezem, hosszanti irányba. Feltekerem, enyhén megsodrom.  Patkó formára hajlítom, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
A tojás sárgáját kissé felverem és lekenem vele a kifliket. Kb 1-1,5 órát hagyom száradni hűvös helyen, de nem hűtőben.
Amikor  rászáradt a sárgája, a felvert  fehérjével is lekenem. Ezt is hagyom száradni 1-1,5 órát.
180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.