Ajánld ismerőseidnek!
Tészta:
40 dkg finomliszt
10 dkg porcukorcukor
10 dkg hideg zsír
1 egész tojás
1 narancs vagy citrom reszelt héja
1 csomag száraz élesztő
1 dl langyos tej
Töltelék:
30 dkg darált dió
25 dkg barack lekvár
1 ek rum
1 ek méz
Bevonat:
10 dkg csokoládé
1 ek olaj
A megszitált liszttel elkeverem a cukrot , az élesztőt, a reszelt narancshéjat, majd a zsírral elmorzsolom ezt a lisztes keveréket. Hozzáadom a tojást és a langyos tejet. Összegyúrom és hagyom kb 30 percet pihenni.
A diót a többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverem. A lekvárt érdemes kisebb adagokban beledolgozom és közben ellenőrizni az állagot.
Akkor jó, ha könnyen kenhető, de nem folyós. Pihentetés után a tésztát két részre osztom.
Kb 25x35 cm nagyságú téglalappá nyújtom, megkenem a diós krém felével, majd feltekerem mint a bejglit.A tekerés ne legyen túl szoros! Másik tésztát ugyanígy készítem el majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. Hagyom pihenni kb 10 percet. Sütés előtt megszúrkálom több helyen is egészen az aljáig.
180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Csokoládét vízgőz fölött olajjal megolvasztom és a kihűlt tekercset bevonom vele. Kapott egy kevés dekorcukrot is.
Tipp:
A mázat szilikonos kenőecsettel vittem fel a tekercsekre. Nem én találtam ki, de nagy taps az ötletgazdának.
Nem csak gyorsabb, precízebb, de igen mutatós csíkozást is eredményez. Kevesebb jelenjen meg