Ajánld ismerőseidnek!
A kanadaiak Nanaimo szeletnek nevezik, és egyszerűen megőrülnek érte. Ropogós lap és aromás krémek, ínycsiklandó csokimázzal bevonva – már érted, miért oly különleges?
Tény, hogy az elkészítése körülbelül 90 percet vesz igénybe, ami nem kevés, de megéri. A nehézsége közepes, és nem is a legolcsóbb sütemény, de nem veszélyes. Hat porció lesz az alábbi hozzávalókból, aminek gyorsan hűlt helye lesz, ha nem vagy elég szemfüles.
Hozzávalók a laphoz
120 gramm vaj,
50 gramm cukor,
2 evőkanál kakaó,
1 tojás,
vanília kivonat,
200 gramm teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készült keksz,
80 gramm kókuszreszelék,
60 gramm dióbél vagy mogyoró.
Hozzávalók a krémhez
60 gramm vaj,
2-3 evőkanál tej,
2 evőkanál instant pudingpor,
vanília kivonat,
250 gramm porcukor.
Hozzávalók a csokimázhoz
120 gramm csokoládé,
1 evőkanál vaj.
A ropogós lap elkészítése:
1. Olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a kakaót, aztán óvatosan keverd hozzá a tojást. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kevergesd, míg a massza enyhén besűrűsödik.
2. Vedd le az edényt a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, a jól felaprított kekszet, a kókuszreszeléket és az aprított diót/mogyorót.
3. A kapott masszát nyomkodd jól bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4. A tepsit told be a hűtőszekrénybe, kb 40-60 percig.
Idő közben készítsd el a vaníliakrémet:
5. Keverd habosra a vajat, majd add hozzá a többi hozzávalót. Ha úgy érzed, túl kemény a krém, akkor tégy még hozzá 1-2 evőkanál tejet.
6. Egyenletesen oszd el a krémet a hűtött piskótán, majd told vissza a frigóba újabb 30 percre.
Végül jöhet a csokimáz:
7. Mikróban olvaszd fel a cikkekre tört csokit és a vajat, 30 másodperces felvonásokban és kevergetés mellett, míg fényes, csillogó, folyékony állagú nem lesz.
8. Öntsd a kapott mázat a Nanaimo sütire, és egyenletesen oszlasd el a felszínén.
9. Told vissza a hűtőbe újabb 30 percig, míg a süti végleg össze nem áll. Kockákra szelve, hidegen tálald.