A kápia paprika az egyik legkedveltebb húsos paprika, kiváló íze és sokoldalú felhasználása miatt. Sütve, frissen vagy savanyítva is tökéletes, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk, a kertben is bő termést hoz.
1. Mikor ültessük a kápia paprikát?
A paprika melegkedvelő növény, ezért palántaneveléssel kezdjük a termesztést.
Palántanevelés:
-
Vetési idő: február vége – március eleje
-
Palántázás kiültetése: május közepétől, a fagyok elmúltával
-
Érés: július végétől szeptember végéig
2. A hely kiválasztása és talajelőkészítés
A kápia paprika napfényigényes, ezért a legragyogóbb helyet válaszd számára.
Talajigény:
-
Laza, humuszos, tápanyagban gazdag talaj
-
Jó vízelvezetésű, de nem túl homokos
-
pH: semleges vagy enyhén savas
Talajelőkészítés:
-
Őszi vagy tavaszi trágyázás (komposzt, érett szerves trágya)
-
Gereblyézd simára az ágyást a kiültetés előtt
3. Ültetés
Kiültetés szabadföldbe:
-
Tőtávolság: 30–40 cm
-
Sortávolság: 50–60 cm
Fontos:
-
Csak erős, fejlett palántát ültess ki
-
A paprika sekély gyökerű, ezért ne ültesd túl mélyre
4. Öntözés
A paprika vízigényes, különösen termésérés idején.
Öntözési tanácsok:
-
Hetente 2-3 alkalommal alaposan (5-10 liter tövenként)
-
Ne locsold a leveleket – a betegségek elkerülése végett
-
Meleg nyári időben gyakrabban, de ne áztasd el
5. Ápolás
Kapálás és gyomlálás:
Rendszeresen tartsd gyommentesen
Óvatosan kapálj, mert sekélyen gyökerezik
Tápanyagpótlás:
Hetente tápoldatozható (kálium- és foszforban gazdag szerrel)
Virágzáskor különösen hasznos a plusz tápanyag
Támrendszer:
A nagyobb, bőtermő fajták mellé karót vagy támasztékot érdemes tenni
6. Kártevők és betegségek
Gyakori problémák:
Levéltetvek: sárgulás, torzulás
Paprika mozaikvírus: hullámos, tarkult levelek
Szürkepenész, fitoftóra: nedves, párás időben – megelőzés a megfelelő térállással és levegőzéssel
Védekezés:
Használj növényi kivonatokat, neem olajat, csalánlevet
Jó szellőzés, ne locsold túl
7. Betakarítás és felhasználás
Érés:
A kápia paprika színe a fajtától függően mélypiros vagy bordós lesz teljes érettségben
A paprika éretten is hosszú ideig a tövön hagyható
Betakarítás:
Július végétől szeptemberig, érettségtől függően
Éles késsel vagy metszőollóval vágd le a terméseket
Tárolás és felhasználás:
Frissen, grillezve, lecsóhoz, savanyítva, aszalva
Hűtőben 1-2 hétig tárolható, aszalva hosszú ideig eláll
8. Vetésforgó és társültetés
Jó elővetemények:
hüvelyesek, hagymafélék, gabonák
Kerülendő:
paradicsom, burgonya, padlizsán (azonos betegségeik miatt)
Társültetés:
bazsalikom, fokhagyma, sárgarépa, borsikafű (kártevőriasztó hatás)