Kápia paprika a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés és betakarítás


Ajánld ismerőseidnek!


Print Friendly and PDF  
  


A kápia paprika az egyik legkedveltebb húsos paprika, kiváló íze és sokoldalú felhasználása miatt. Sütve, frissen vagy savanyítva is tökéletes, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk, a kertben is bő termést hoz.


1. Mikor ültessük a kápia paprikát?

A paprika melegkedvelő növény, ezért palántaneveléssel kezdjük a termesztést.

Palántanevelés:

  • Vetési idő: február vége – március eleje

  • Palántázás kiültetése: május közepétől, a fagyok elmúltával

  • Érés: július végétől szeptember végéig


2. A hely kiválasztása és talajelőkészítés

A kápia paprika napfényigényes, ezért a legragyogóbb helyet válaszd számára.

Talajigény:

  • Laza, humuszos, tápanyagban gazdag talaj

  • Jó vízelvezetésű, de nem túl homokos

  • pH: semleges vagy enyhén savas

Talajelőkészítés:

  • Őszi vagy tavaszi trágyázás (komposzt, érett szerves trágya)

  • Gereblyézd simára az ágyást a kiültetés előtt


3. Ültetés

Kiültetés szabadföldbe:

  • Tőtávolság: 30–40 cm

  • Sortávolság: 50–60 cm

Fontos:

  • Csak erős, fejlett palántát ültess ki

  • A paprika sekély gyökerű, ezért ne ültesd túl mélyre


4. Öntözés

A paprika vízigényes, különösen termésérés idején.

Öntözési tanácsok:

  • Hetente 2-3 alkalommal alaposan (5-10 liter tövenként)

  • Ne locsold a leveleket – a betegségek elkerülése végett

  • Meleg nyári időben gyakrabban, de ne áztasd el




5. Ápolás

Kapálás és gyomlálás:

  • Rendszeresen tartsd gyommentesen

  • Óvatosan kapálj, mert sekélyen gyökerezik

Tápanyagpótlás:

  • Hetente tápoldatozható (kálium- és foszforban gazdag szerrel)

  • Virágzáskor különösen hasznos a plusz tápanyag

Támrendszer:

  • A nagyobb, bőtermő fajták mellé karót vagy támasztékot érdemes tenni


6. Kártevők és betegségek

Gyakori problémák:

  • Levéltetvek: sárgulás, torzulás

  • Paprika mozaikvírus: hullámos, tarkult levelek

  • Szürkepenész, fitoftóra: nedves, párás időben – megelőzés a megfelelő térállással és levegőzéssel

Védekezés:

  • Használj növényi kivonatokat, neem olajat, csalánlevet

  • Jó szellőzés, ne locsold túl


7. Betakarítás és felhasználás

Érés:

  • A kápia paprika színe a fajtától függően mélypiros vagy bordós lesz teljes érettségben

  • A paprika éretten is hosszú ideig a tövön hagyható

Betakarítás:

  • Július végétől szeptemberig, érettségtől függően

  • Éles késsel vagy metszőollóval vágd le a terméseket

Tárolás és felhasználás:

  • Frissen, grillezve, lecsóhoz, savanyítva, aszalva

  • Hűtőben 1-2 hétig tárolható, aszalva hosszú ideig eláll


8. Vetésforgó és társültetés

Jó elővetemények:

  • hüvelyesek, hagymafélék, gabonák

Kerülendő:

  • paradicsom, burgonya, padlizsán (azonos betegségeik miatt)

Társültetés:

  • bazsalikom, fokhagyma, sárgarépa, borsikafű (kártevőriasztó hatás)


Összefoglalás

A kápia paprika termesztése ugyan nagyobb odafigyelést igényel, de megéri a gondoskodást: hatalmas, húsos termései ízletesek és sokféleképpen felhasználhatók. Kulcs a jó napos hely, rendszeres öntözés és tápanyagpótlás. Egy kis törődéssel gazdag termést hoz!