Petrezselyem a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés és betakarítás


Ajánld ismerőseidnek!

Print Friendly and PDF  
  

Petrezselyem a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés és betakarítás

A petrezselyem az egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban használt konyhai fűszernövény, ráadásul levél- és gyökérpetrezselyem formában is hasznosítható. Könnyen termeszthető, ha néhány alapelvet betartunk. Lássuk, hogyan hozhatsz ki belőle a legtöbbet a kertedben!


1. Mikor ültessük a petrezselymet?

A petrezselyem hidegtűrő, így korán elvethető.

Ültetési idő:

  • Március eleje – április közepe: szabadföldbe vethető

  • Ősszel is vethető (október): az ún. "szeptemberi vetés" korai tavaszi kelést biztosít

🔍 Megjegyzés: A petrezselyem csírázása lassú (2–4 hét is lehet!), ezért türelem kell hozzá.


2. A hely kiválasztása és talajelőkészítés

A petrezselyem a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, de nyáron a forró délutáni napot nem szereti.

Talajigény:

  • Laza, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talaj

  • pH: semleges vagy enyhén lúgos

  • Kerüljük a friss trágyázást – inkább komposztot használjunk

Talajelőkészítés:

  • Ősszel vagy tavasszal mély ásás, morzsalékos szerkezet kialakítása

  • Dolgozz bele komposztot vagy érett istállótrágyát ősszel

  • Gereblyézd simára a talajt a vetés előtt


3. Vetés

Magvetés közvetlenül a szabadföldbe történik.

Vetési mélység:

  • kb. 1–2 cm mélyen

Sortávolság:

  • Levélpetrezselyem: 20–25 cm

  • Gyökérpetrezselyem: 30–35 cm

Tőtávolság:

  • ritkítás után 5–8 cm

Tipp a csírázáshoz:

  • Áztasd be a magokat 24 órára langyos vízbe vetés előtt – gyorsítja a kelést


4. Öntözés

A petrezselyemnek rendszeres vízellátásra van szüksége, különösen keléskor és meleg időben.

Öntözési tanácsok:

  • Keléskor: gyakran, kis adagokban öntözz, hogy ne száradjon ki a mag

  • Növekedés alatt: hetente 1–2 alkalommal alaposan öntözd

  • A túlöntözést kerüld, mert gyökérrothadást okozhat


5. Ápolás

Gyomlálás:

  • Fontos, mivel a petrezselyem fejlődése lassú, és a gyomok könnyen elnyomják

Kapálás, lazítás:

  • rendszeresen, de óvatosan, nehogy megsértsd a gyökereket

Tápanyagpótlás:

  • Komposzttal vagy kálium- és foszforalapú szerves trágyával támogatható


6. Kártevők és betegségek

A petrezselyem alapvetően ellenálló, de néhány probléma előfordulhat:

  • Petrezselyemlégy: a gyökér belül barnul, torzul – hálóval védd vagy társíts más növényekkel

  • Levélfoltosság, lisztharmat: ritkábban jelentkeznek, de nedves időben megelőzhető a megfelelő tőtávolsággal


7. Betakarítás és felhasználás

Levélpetrezselyem:

  • Már 10–15 cm-es korától folyamatosan szedhető

  • A friss leveleket reggel érdemes szedni, akkor a legaromásabbak

Gyökérpetrezselyem:

  • Szeptember–október: amikor a levelek kezdenek visszahúzódni

  • Villával óvatosan lazítsd a talajt, majd húzd ki a gyökeret

Tárolás:

  • Levél: frissen, fagyasztva vagy szárítva

  • Gyökér: homokba rétegezve, hűvös pincében tárolható


8. Vetésforgó és társültetés

Ne vesd ugyanoda minden évben – 3-4 évig ne térj vissza ugyanarra az ágyásra.

Jó szomszédok:

  • Retek, hagyma, saláta, borsó
    Kerülendő társak:

  • zeller, kapor (egymás növekedését gátolhatják)


Összefoglalás

A petrezselyem egyszerűen nevelhető, sokrétűen felhasználható növény, amely egész szezonban elláthat friss zölddel vagy ízletes gyökérrel. Legfontosabb a türelem a csírázáshoz és a rendszeres öntözés. Egy kis gondoskodással a konyhád örökzöld szereplője lehet.


CIKK2