Zeller (Apium graveolens): Természetes méregtelenítő és gyulladáscsökkentő


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Zeller (Apium graveolens): Természetes méregtelenítő és gyulladáscsökkentő

A zeller – különösen a szárzeller (angolzeller) és gumós zeller – régóta ismert gyógyhatású zöldség, amelyet a népi gyógyászatban is gyakran használnak. Alacsony kalóriatartalma, erős vízhajtó, emésztést segítő és vérnyomáscsökkentő tulajdonságai miatt napjainkban is egyre népszerűbb a tudatos táplálkozásban.


A zeller típusai

  1. Szárzeller (angolzeller) – hosszú, ropogós levélnyelekkel, főleg nyersen fogyasztják.

  2. Gumós zeller – nagy, gömbölyű gyökérzöldség, főként főzve, levesekbe vagy krémekbe.

  3. Metélőzeller – apró levelű fűszernövényként használt változat.


Tápanyagtartalom (100 g szárzellerben)

  • Kalória: 16 kcal

  • Víz: kb. 95%

  • Fehérje: 0.7 g

  • Szénhidrát: 3 g

  • Rost: 1.6 g

  • C-vitamin: 3 mg

  • K-vitamin: 29.3 µg

  • Folsav (B9): 36 µg

  • Kálium: 260 mg

  • Kalcium: 40 mg

  • Magnézium: 11 mg

  • Antioxidánsok: flavonoidok, apigenin, luteolin


A zeller jótékony hatásai

1. Természetes vízhajtó és méregtelenítő

A zeller fokozza a vese kiválasztó működését, segít eltávolítani a felesleges sót és vizet a szervezetből – így csökkentheti a vizesedést és támogatja a fogyást.

2. Gyulladáscsökkentő

A benne található apigenin és luteolin nevű flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, segíthetnek ízületi gyulladások, légúti problémák és krónikus gyulladásos betegségek esetén.

3. Vérnyomáscsökkentő

A zeller ftalidokat tartalmaz, amelyek ellazítják az ereket, csökkentve a vérnyomást. A káliumtartalma pedig szintén jótékony hatású a szív- és érrendszerre.

4. Emésztést segítő

A zellerben található rostok és illóolajok fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, serkentik az emésztést, csökkentik a puffadást és gátolják a kórokozó baktériumokat a bélrendszerben.

5. Immunerősítő

A benne lévő antioxidánsok – különösen a C-vitamin, flavonoidok és poliacetilének – erősítik az immunrendszert, és védelmet nyújthatnak fertőzések, vírusok ellen.

6. Vércukorszint-szabályozó

A rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet, különösen hasznos lehet inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén.


Felhasználása a konyhában

A zeller mindhárom típusa változatosan elkészíthető:

Szárzeller:

  • Nyersen: salátákban, mártogatóshoz, turmixokban

  • Levesekhez: alaplébe, húslevesbe, krémlevesbe

  • Sütve vagy pirítva: wokételekbe, rakott zöldségekbe

Gumós zeller:

  • Főzve, párolva: levesekben, főzelékekben, köretként

  • Sütve: zellerhasábként vagy steak formájában

  • Pürésítve: krémként, burgonyával keverve

  • Nyersen: salátákhoz reszelve (pl. almás-zelleres saláta)

Metélőzeller:

  • Frissen vágva fűszerként levesek, pörköltek, mártások ízesítésére

Tipp: A zeller jellegzetes illóolaja erőteljes ízt ad, ezért kis mennyiség is elegendő az ételek ízesítéséhez.


Tárolás

  • Szárzeller: hűtőben, nedves papírba vagy fóliába csomagolva 5–7 napig tárolható.

  • Gumós zeller: hűvös, száraz helyen (pl. pince) akár hetekig is eláll.

  • Feldarabolva gyorsan veszít víztartalmából – lehetőség szerint egészben tárold, vagy vízbe téve.


Érdekességek

  • A zellert az ókorban afrodiziákumnak tartották.

  • A levelei és magjai is ehetők, bár utóbbiak igen erős ízűek – teákhoz, fűszerkeverékekhez használják.

  • A zellerlevet ma „superfoodként” népszerűsítik méregtelenítő kúrákhoz.


Összegzés

zeller nemcsak remek ízesítő, hanem valódi funkcionális élelmiszer: erős vízhajtó, gyulladáscsökkentővérnyomás- és vércukorszint-szabályozó hatása van, és gazdag antioxidánsokban. Fogyasztható nyersen, főzve, pürésítve, levesként vagy turmixban – a mindennapi egészséges étrend hasznos és értékes eleme.



Print Friendly and PDF