![]() |
Sóska – A savanykás zöld erőforrás
A sóska (Rumex acetosa) egy évelő, savanykás ízű zöld levélzöldség, amely hazánkban főként tavasszal és kora nyáron népszerű. Nemcsak frissítően különleges ízével, hanem értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmával is kiemelkedik. Egyike a legkorábban szedhető tavaszi zöldségeknek, amely friss saláták, főzelékek vagy levesek alapanyaga lehet.
Alapvető tudnivalók
-
Botanikai név: Rumex acetosa
-
Család: Keserűfűfélék (Polygonaceae)
-
Típus: Évelő növény
-
Őshazája: Európa és Ázsia mérsékelt égövi területei
-
Hazai megjelenés: Vadon is előfordul (pl. réteken), de kiskertekben is elterjedt
A sóska jellegzetesen citromos-savanykás ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, ezért mértékkel fogyasztva ajánlott, főként veseköves vagy hajlamos egyéneknél.
Tápanyagtartalom (100 g friss sóska)
Tápanyag | Mennyiség |
---|---|
Energia | kb. 22 kcal |
Szénhidrát | 3,2 g |
Fehérje | 2,0 g |
Zsír | 0,3 g |
Rost | 2,9 g |
A-vitamin | 3800 NE |
C-vitamin | kb. 48–55 mg |
Kálium | 390 mg |
Kalcium | 44 mg |
Vas | 2,4 mg |
Magnézium | 100 mg |
Oxálsav | 500–800 mg |
Jótékony hatásai
1. Immunerősítő hatás
A magas C-vitamin-tartalom révén kiváló antioxidáns, támogatja az immunrendszer működését és a szervezet védekezőképességét.
2. Vérképződés támogatása
A benne található vas és folsav hozzájárulnak a vörösvértestek képzéséhez, ezért vérszegénység esetén is hasznos lehet.
3. Emésztést segítő hatás
A rostok és a keserű anyagok fokozzák az epe- és gyomorsavtermelést, javítják az emésztést, enyhítik a puffadást.
4. Bőrtisztító és méregtelenítő
A sóska hagyományosan használt vértisztító és méregtelenítő növény, amely elősegíti a salakanyagok kiürülését.
5. Csont- és izomrendszer támogatása
A benne található kalcium, magnézium és kálium fontos szerepet játszanak a csontok, izmok, és az idegrendszer egészségében.
Felhasználása a konyhában
1. Sóskafőzelék
A legismertebb elkészítési mód: a leveleket megfőzve, besűrítve tejföllel vagy tejszínnel, főtt tojással vagy tükörtojással tálalva.
2. Levesként
Tejszínes vagy burgonyás krémlevesként is kiváló, enyhén citrommal fokozva a savanykás karaktert.
3. Friss salátába
Fiatal, zsenge levelei remekül illenek zöldsalátákba rukola, madársaláta, spenót mellé, olívaolajos-ecetes öntettel.
4. Piték, quiche-ek töltelékeként
Túrós vagy ricottás töltelékekhez keverve karakteres, különleges ízt ad az ételnek.
5. Smoothie-hoz vagy turmixhoz
Mértékkel adagolva friss zöld turmix alapanyaga is lehet más édesebb gyümölcsökkel (pl. alma, banán) kiegyensúlyozva.
Fontos megjegyzés: oxálsav-tartalom
A sóska oxálsavban gazdag, amely nagy mennyiségben gátolhatja bizonyos ásványi anyagok (pl. kalcium) felszívódását, illetve vesekőképződéshez is hozzájárulhat. Ezért:
Ne fogyaszd rendszeresen vagy nagy mennyiségben, főleg, ha vesebetegséged van.
Párosítsd tejszínes, tejfölös, túrós ételekkel, mert a kalcium részben közömbösíti az oxálsavat.
Tárolás
Friss sóska:
Hűtőszekrényben: légmentesen zárható dobozban vagy nedves papírba csomagolva kb. 2–3 napig friss marad.
Mosás nélkül tárold, csak felhasználás előtt öblítsd át.
Tartósítás:
Fagyasztás: a leveleket blansírozva (forró vízbe mártva 1-2 percre, majd lehűtve) jól fagyasztható, így egész évben felhasználható.
Befőzés: sóskakrémet vagy -pürét üvegbe zárva (pl. vízfürdőben tartósítva) is eltehető.
Szárítás: ritkábban alkalmazott módszer, de lehetséges – a szárított levelekből például teaként is készíthető főzet.
Összegzés
A sóska egy rendkívül hasznos, tápanyagokban gazdag levélzöldség, amely különleges ízével feldobhatja az ételeinket. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma révén értékes része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen tavasszal, amikor a szervezet vitaminraktárai kimerülhetnek. Bár oxálsav-tartalma miatt nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani, mértékkel beillesztve sokféleképpen élvezhetjük az előnyeit.