A szív gyógynövénye - galagonya
Az isteni gyümölcs szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer, kiváló értágító. Hatóanyagai serkentik a szív működését, a keringést, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. Jótékony hatása annak tulajdonítható, hogy a szívkoszorúerek tágításával javítja a szívizomzat vérellátását, elősegíti azokat az anyagcsere-folyamatokat, amelyeknek következtében nő a szívösszehúzódások ereje, s az úgynevezett angiotenzin-átalakító enzim gátlásával fékezik a vérnyomás-növekedést. Az értágítás egyrészt annak tulajdonítható, hogy bizonyos flavonoidok elernyesztik a szívkoszorúerek simaizomzatát, másrészt jó néhány anyagot megakadályoznak abban, hogy a szívbeli erek simaizmát összehúzzák.
Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását. A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea. Kísérletek igazolják, hogy napi 2-3 galagonyatea rendszeres fogyasztása jelentősen javítja a szívbetegek állapotát. Mellékhatása hosszú távú használatnál sem ismeretes, ellenjavallata nincs.
Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák. A nyugtató hatása fokozása érdekében jól társítható más gyógynövényekkel.
Hogyan gyűjtsük?
A leveleket kora tavasszal, a virágzó hajtásokat májusban, a terméseket pedig izzó-piros, kemény formájukban szedjük. Házi termesztésre egybibés vagy cseregalagonyát válasszunk, a piros virágú, különböző nemesített díszfajoknak nincs gyógyhatásuk. Árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, így egész évben készíthetünk belőle teát.
A galagonya elsősorban az idősebb vagy a középkorú betegek gyógynövénye. Ritkán fordul elő, hogy kismamák is alkalmazzák. Esetükben fontos, hogy orvosi utasítás és előírás alapján használják.
Hogyan használjuk?
Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott.
Tinktúra: Virágból, levélből, bogyóból készül.
Fűszerként: A galagonya terméséből gyümölcszseléket és mártásokat lehet készíteni.
Lekvárként:
Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító
A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.
Forrás: Egészség Egyetem facebook