Francia mákos



Ajánld ismerőseidnek! 





A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
7,5 dkg vaj
2 darab tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

A mákos piskótához:
18 dkg cukor
12 dkg liszt
6 db tojás
3 evőkanál víz
0,5 dl étolaj
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg őröletlen mák

A krémhez:
3 darab tojássárgája
15 dkg porcukor
35 dkg vaj
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl víz








Elkészítés:

Mákos piskótához a tojások sárgáját habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, végül a mákot. A tojásfehérjét habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe.
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben kb (30 x 20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük .

A mézes lapokhoz összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, és 2 lapban 180 fokon kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát.

A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a vízzel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.

Ha mindennel megvagyunk, összeállítjuk a lapokat. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém. Egy kevés krémet hagyunk a tetejére is, én olvasztott csokoládét csorgattam rá.