Hátfájás, gerincgondok és a lélek








A csont szervezetünk állandóan változó szövete, amely számos feladatot lát el. A csontváz adja azt az erős és stabil tartóoszlopot, amire mozgáskor az izmok ereje hat. Ezenkívül védőpajzsként óvják belső szerveinket (bordák, medence). 
Egyik legproblémásabb testrészünk a gerincoszlop. A nyak és a törzs vázát és egyben a test csontos tengelyét adja, és ebben futnak a mozgásszervrendszert irányító idegpályák, belőle futnak ki az idegek. A gerinc mozgásai igen összetettek: az előre, hátra és oldalhajlás mellett képes egy hossztengely körüli csavaró mozgásra is.

A gerinc az emberi tartásról, a terhek cipeléséről szól. Akkor nézhetsz gerincproblémák elé, ha folyton olyan terheket veszel a hátadra, amelyek nem a tieid, és nem vagy képes a lazításra. Csak akkor pihensz meg, akkor hagyod abba a munkát, amikor már nem bírod tovább.




Megoldás lehet az aktív pihenés, de szükséged van az úgynevezett passzív pihenésre is: olvasgatás a kanapén, ücsörgés a kertben, egy jó lazító fürdőzés, masszázs. Megfigyelték, hogy a gerincbeteg emberek a tusolást részesítik előnyben a relaxáló, pihentető fürdés helyett. Pedig ilyenkor tudsz kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, ilyenkor van lehetőséged az ellazulásra, a feszültségek elengedésére.


A gerinc elváltozásainak az oka, hogy a pihenés, lazítás helyett a folyamatos munkálkodást választod. Ez a munka sok esetben teljesen értelmetlen, hiszen olyan dolgokat is meg kívánsz oldani, aminek még nincs itt az ideje. Azért csinálod ezt, mert mindig kevésnek érzékeled az elvégzett munka minőségét és mennyiségét. Azt nézed, hogy mit mondanak, mit gondolnak rólad az emberek. Pedig tudjuk, hogy nem született még meg az az ember, aki képes mindenkinek a kedvére tenni.


Ha túl sokáig, túl sok terhet cipelsz, az előbb-utóbb gerincferdüléshez vezethet. A terhek ugyan erősítik ellenálló képességedet, de ha túl sokáig, túl sok van rajtad, akkor merevséget, kifáradást okozhatnak benned. 


A balra ferdülő gerinc jelzi az érzelmek, érzések terén viselt felesleges, megoldatlan súlyokat. 

A jobbra hajló pedig a fizikai (anyagi) világgal kapcsolatos terheket jelenti.



Forrás:  Facebook Egészségegyetem oldala