TEJCUKORÉRZÉKENYEKNEK RECEPTEK: TEJPÓTLÓK ÉS FINOMSÁGOK HÁZILAG!


Ajánld ismerőseidnek!



Kevesen tudják, hogy hazánkban nagyon sokan szenvednek tejcukorérzékenységben. Ez egy részleges vagy teljes enzimhiánnyal járó betegség, amikor is a laktóz – a tejcukor – bontása a szervezetben nem tökéletes. Ha enyhébb a betegség, akkor csak a tej – különösen a forralatlan tej – okoz kellemetlen, de múló hasi panaszokat. Az ilyen betegek nem ihatnak forralatlan tejet. A forralt tejet illetően kinek-kinek egyéni tapasztalata alapján kell döntenie, mert akadnak, akiknek nem okoz panaszt, másoknak viszont igen; savanyított tejtermékeket – kefirt, joghurtot, aludttejet, tejfölt, túrót, sajtot – azonban szerencsére ehetnek-ihatnak, mert ezekben a tejcukor a gyártás során savvá alakul. Ha súlyosabb a betegség, akkor a tejcukrot bontó enzim teljesen hiányzik, és így a tej – vagy bárminemű tejtermék – a szervezetben nem vagy alig szívódik fel. Ezek a betegek semmilyen tejterméket, de tejet sem fogyaszthatnak, és szigorú orvosi ellenőrzés mellett speciális diétát kell tartani. A következő néhány recepttel azoknak igyekszünk segíteni, akik a tejet és tejtermékeket semmilyen formában nem fogyaszthatják.

Szójatej
Hozzávalók: 15 dkg nemes szójabab, 1 kiskanál méz, 1/2 csomag vaníliás cukor.

A szójababot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és ötszörös mennyiségű vízzel addig turmixoljuk, amíg tejsűrűségűvé nem válik. Ezután ritka szövésű anyagon egy ép zománcú edénybe szűrjük, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. A vászonban lévő masszát a szűrés végén jól kifacsarjuk. Enyhén megsózzuk, majd a vaníliás cukorral meg a mézzel ízesítjük. Kis lángon felforraljuk, majd négy-öt percig főzzük. Vigyázzunk: könnyen kifut. A szójatej nemcsak a tej, de a nem túl savanyú tejföl helyett is használható.
Elk. idő: 30 perc; egy deci szójatej energiatartalma 882 kJ/42 kcal; fehérjetartalma 3,6 g; zsírtartalma 2,0 g; szénhidráttartalma 2,9 g.

Gyümölcsös szójatej-turmix
Hozzávalók: 2 dl szójatej, 10 dkg őszibarackbefőtt, 1 kiskanál cukor.

A befőttet egy kevés szójatejjel 5 és a cukorral turmixoljuk, majd a maradék szójatejjel felengedjük. Friss vagy mirelit gyümölcsből is készíthetjük, de ilyenkor valamivel több cukor kell hozzá.
Elk. idő: 10 perc; egy adag energiatartalma 882 kJ/210 kcal; fehérjetartalma 7,2 g; zsírtartalma 4,0 g; szénhidráttartalma 36,0 g.

Diótej
Hozzávalók (1 literhez): 12 dkg dió, 1 evőkanál cukor, késhegynyi só, esetleg vanília.

A diót megdaráljuk, és két deci vízzel krémmé turmixoljuk. A cukorral meg a sóval ízesítjük, majd 6,5 deci vízzel felhígítjuk. Csak frissen jó!
Elk. idő: 20 perc; egy deci energiatartalma 365 kJ/87 kcal; fehérjetartalma 2,2 g; zsírtartalma 6,8 g; szénhidráttartalma 2,2 g.

Szójatejes puding
Hozzávalók: 5 dl szójatej, 1 csomag pudingpor, 3 evőkanál cukor.

A pudingport öt-hat evőkanál szójatejjel simára keverjük, és tíz percig állni hagyjuk. Ezután a maradék szójatejet a cukorral felforraljuk, és a pudingport kevergetve belecsorgatjuk. Ha sűrűsödni kezd, vizezett formákba töltjük, és dermedni hagyjuk. Bármilyen friss, befőtt vagy mélyhűtött gyümölccsel díszíthető.
Elk. idő: 25 perc (állásidő nélkül); egy adag energiatartalma 176 kJ/510 kcal; fehérjetartalma 21 g; zsírtartalma 10,0 g; szénhidráttartalma 91,0 g.

Diós guba másképpen
Hozzávalók (4 személyre): 8 kifli, 1 liter diótej, 10-10 dkg porcukor és darált dió, 5 dkg mazsola, 1-1 darabka vanília és reszelt citromhéj; a tál kikenéséhez margarin.

A diótejet a vaníliával, a citromhéjjal, a mazsolával és a cukor egyharmadával ízesítjük, majd felforraljuk. A kifliket karikákra vágjuk, a diótejet ráöntjük, és a maradék porcukorral meg a darált dióval összekeverjük. Egy margarinnal kikent tűzálló edénybe töltjük. Néhány percre a forró sütőbe toljuk, hogy egy kicsit átsüljön, majd megpiruljon. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.
Elk. idő: 45 perc; egy adag energiatartalma 3481 kJ/829 kcal; fehérjetartalma 20,0 g; zsírtartalma 41,0 g; szénhidráttartalma 90,0 g.






Almás palacsinta
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl diótej, 2 dl szódavíz, 40 dkg durvára reszelt alma, 1 csapott evőkanál cukor, só, reszelt citromhéj; a sütéshez 5 dkg Rama margarin; a tetejére 5 dkg darált dió, 5 dkg porcukor.

A tojássárgákat a liszt egyharmadával simára keverjük, a diótejet és a maradék lisztet felváltva, apránként hozzáadjuk. Ezután a reszelt almát beleszórjuk, leheletnyit megsózzuk, megcukrozzuk, és a szódavízzel hígítjuk. Végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk, és margarinnal kikent teflonserpenyőben közepesen vastag palacsintákat sütünk belőle. Négyrét hajtva, cukros dióval megszórva, kínáljuk.

Elk. idő: 90 perc; egy adag energiatartalma 2888 kJ/688 kcal; fehérjetartalma 15,0 g; zsírtartalma 28,0 g; szénhidráttartalma 72,0 g.

Forrás:  http://bidista.com