Almás túrós lepény

Ajánld ismerőseidnek!





A fűszeres linzertésztához:
10 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
25 dkg finomliszt
késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
1 tojás

0.5 dl tejföl

fél citrom leve
0.3 dl rum

Az almatöltelékhez:

1 kg ama
15 dkg kristálycukor
8 dkg keksz- vagy piskótamorzsa
5 dkg darált dió
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs

A túrótöltelékhez:

1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
2 tojás
25 dkg tehéntúró
1 citrom héja
5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj

A lekenéshez:

1 tojás

A tetejére:

5 dkg dió



Elkészítés :
1. A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük. Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk. A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.
3. A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.
4. A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük. 
5. Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.
Almás túrós lepény recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      


Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje