Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók:
300 g cukor,
250 ml víz,
300 g liszt,
70 g vaj vagy margarin,
2 evőkanál porcukor,
egy kiskanál szódabikarbóna.
Krém:
a karamell szirup fele
tej
3 evőkanál liszt
200 g vaj
180 g porcukor
Elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a 250 ml vízzel, összefőzzük, utána hagyjuk kihűlni. A vajból, lisztből, szódabikarbónából és az elkészített szirup feléből, összegyúrjuk a tésztát a lapokhoz. Három lapot nyújtunk, és tepsi hátán, közép meleg sütőben egyenként megsütjük, amikor kihűlnek megkenjük a lapokat krémmel.
A krém elkészítése: a megmaradt szirupot egy mérőedénybe öntjük és annyi tejjel engedjük fel, hogy 450 ml legyen, hozzáadunk 3 evőkanál lisztet. A krémet lassú tűzön megfőzzük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a 200 g vajat vagy margarint, amit előzőleg kikavartunk 180 g porcukorral.
Bevonjuk a tészta tetejét a következő bevonattal: két tojás sárgáját, kikavarunk 100 g porcukorral és egy citrom lereszelt héjával. Ezt a bevonatot rákenjük a tésztára és dióval, csokoládédarabokkal megszórjuk. Ha jobban szeretjük, olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk.