Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók a tésztához(3 rúdhoz):
25 dkg vaj,
30 dkg finomliszt,
2 tojássárgája,
2 dl tejföl vagy kefir
1 kávéskanál ecet
kis csipet só
A töltelékhez:
1/2 kg túró
2 dl tejföl
ízlés szerint cukor
1 közepes citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
A rétes lapok kenéséhez:
1 db felvert tojás
2 ek étolaj
Elkészítés:
Vajas leveles tészta elkészítése:
Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojás sárgával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel,sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk.
Egy fél óráig pihentetjük.
Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük.
Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk,étolajjal lekenjük,zsemlemorzsával meghintjük .
A tölteléket a közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk.
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük,a rudak tetejét étolajjal,majd a felvert tojással lekenjük.
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.