Ajánld ismerőseidnek!
Flamingó szelet
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg finomliszt
4 ek porcukor
csipet só
10 g szalalkáli
1 ek zsír
1 db tojás
1 császárkörte aroma ( 30 ml )
kb 1 - 1, 5 dl tej
Krém :
6 dl tej
6 ek liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük.
A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
Az aromát elkeverjük 1 dl tejben, hozzáadjuk a lisztes részhez és az egészet összegyúrjuk, annyi tejet adagolva még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Ezután 3 egyforma részre osztjuk.
A tésztát 20 x 30 - as lapokká kinyújtjuk és zsírozott, lisztezett tepsi hátán egyenként, 6 - 8 perc alatt megsütjük. ( a tetejét szurkáljuk meg villával )
A lisztet simára keverjük a tejjel és sűrű péppé főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk majd a kihűlt lisztkrémmel csomómentesre keverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel, majd hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük.
Tetejét megszórjuk porcukorral és tetszés szerint szeleteljük.
Jászberényi tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 púpos kanál porcukor
4 evőkanál lehűtött fekete kávé
6 csapott kanál liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg darált dió
Kb 1,5 dl tej
A tetejére:
15 dkg csokoládé
1 ek étolaj
1 tk díszítőcukor
Elkészítés:
A tésztához a 6 tojás sárgáját a 6 kanál porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött feketekávét, a sütőporral,kakaóporral elkevert lisztet.
Végül hozzákeverjük óvatosan a 6 tojás felvert habját. Kb. 35 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Még melegen kendőre borítjuk, feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, a következő krémmel töltjük: a porcukrot habosra keverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk a 1,5 dl forró tejjel leöntött diót.
A tekercset betöltjük,majd csokimázzal bevonjuk.
A csokoládét az étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk,simára keverjük.
Díszítő cukorral megszórjuk.
Mázas félholdak
Hozzávalók:
A tészta hozzávalói :
25 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
csipet só
A mázhoz:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
töltéshez:
házi meggylekvár vagy baracklekvár
Elkészítése:
Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojás sárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat.
A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.
Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.
A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek.
Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a lekvárral.
A leeső részeket egy kevés liszttel összegyúrtam és korongokat szaggattam belőlük