Gyömbér, a vérpezsdítő


Ajánld ismerőseidnek!






A gyömbérfélék családjába tartozik e nádra emlékeztető növény. Vastag, gumós gyökereit ősidők óta használják konyhafűszerként és gyógyításra egyaránt.

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.
Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili.

Gyömbér történelem

A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.

A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.






A gyömbér gyógyhatásai

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

A gyömbér serkenti a szívet és a vérkeringést, ezzel általános jó közérzetet vált ki, felpezsdíti a szervezetet. Forró gyömbérteát szokás inni a meghűlés vagy influenza jelentkezésekor, ha fáradtságot, hidegrázást és fájdalmat érzünk. Megindítja az izzadást, lehúzza a lázat, segíti kiüríteni a testből a mérgeket és a hurutos váladékot. Köptető hatásával megtisztítja a légutakat. Indiában friss gyömbérteát adnak a szamárköhögéses gyermekeknek. Megkönnyíti az emésztést, serkenti a gyomor és a belek működését, és fokozza az enzimelválasztást. Kitűnő gyógyszer émelygésre is, akár terhesség, akár tengeri- vagy légi betegség okozza. Enyhíti a gyomorrontást, méregteleníti a tápcsatornát, szélhajtó, mérsékli a hasmenéssel járó görcsöket és a hascsikarást. Elősegíti a havivérzést késedelmes vagy rendszertelen mentstruáció esetén, fájdalomcsillapító, élénkíti a szaporítószerveket. különösen a lanyha vérkeringéssel összefüggő impotenciát. A kutatások szerint gátolja a vérrögök képződését, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és antioxidáns hatása révén lassítja a az öregedési folyamatot.

A gyömbér felhasználása

Felhasználható része a gyökere.

Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Fogfájás enyhítésére rágcsálhatunk friss gyömbért. Gyömbérolajat, masszázsolajba vagy bedörzsölőkbe keverve használhatunk keresztcsonttáji, ideg- és ízületi fájdalmak ellen.

A gyömbér termesztése

Termesztése nem bonyolult, a meleget szereti, így télen fagymentes, melegebb helyen kell teleltetni, tehát cserépben kell nevelni. Tél végén vagy kora tavasszal egy boltban vásárolt gyömbért áztass be 24 órára vízbe, majd tápanyag dús, jó vízelvezetésű földbe ültesd egy nagyobb cserépbe, hogy a rizóma (gyöktörzs) jól tudjon fejlődni. Trópusi növény, de nem kedveli a közvetlen napfényt. Vízigényes, de ne öntözd túl. Amikor 20-30 cm-es zöld hajtásait hozza, sűrűn öntözd, tápoldatozd. A hajtások visszahúzódásával lehet ”szüretelni”, ekkor egy friss gyökérrészt visszaültethetsz a további termés reményében. Kétévente ültesd új földbe.

Intelmek a gyömbérrel kapcsolatban

Hevítő hatása miatt a gyömbér nem javallt azoknak, akik rosszul tűrik a meleget, továbbá akik gyomorhurutban vagy peptikus fekélyben szenvednek.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is