Ajánld ismerőseidnek!
Buján virágzik a körömvirág: a napsugár színű szirmok vidám színfoltjai a kerteknek, a növényből készült tea, tinktúra gyógyír a testnek.
Sok kedvenc nyári virágom van, ha rangsorolnám, akkor az első tízben minden bizonnyal benne lenne a körömvirág. Nem csupán azért kedvelem, mert termesztése nem igényel különösebb tudományt, de elsősorban azért, mert a sárga minden árnyalatában ragyogó virágai a nyári napsugarak derűjét, melegét sugározzák.
A körömvirág magját tavaly ősszel gyűjtöttem, és kora tavasszal, március végén szórtam el a kertben. Nem kapáltam, nem tápoldatoztam, a hanyagolás ellenére is tömött csoportokban virulnak az ágyásban a napsugár-szigetek. Jólesik ránézni a nem csak szép, de megbízható házi barométerként is szolgáló vidám társaságra.
Nem hiába nevezik népnyelven esőjóslónak is a körömvirágot, valóban megsúgja, ha esőre áll az idő. Az üzenetet reggel korán lehet megfejteni: ha hét-nyolc óra körül még csukva vannak a szirmok, aznap biztos az égi áldás.
Gyógyít a napsugaras virág
A körömvirág nem csak okos, de ehető, és igazi csodaszer is. Virágzata, levele, szára egyaránt olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket már őseink ismertek, és amiket a modern gyógyszer- és kozmetikai iparban is alapanyagként használnak.
A körömvirágnak népnyelven számos elnevezése van: szemölcs-, diák-, kenyérbél-, borong-, gyűrű-, nátha-, tűz- vagy egyszerűen csak sárgavirágként emlegetik. A latin nevén, orvosi könyvekben a szigorú Callendula officinalis-nak nevezett növényből teát, tinktúrát és kenőcsöt készítenek, kivonata külsőleg, belsőleg alkalmazva áldásos.
Maria Treben könyvében azt olvashatjuk, hogy a ragacsos leveleiből, szárából és sárga virágából készült tea kiváló vértisztító, segíti a rákos vagy rákszerű daganatok, műtéti hegek, bőrproblémák, gombás fertőzések gyógyulását, és nagy előnye, hogy a főzetet orvosi felügyelet nélkül is lehet fogyasztani.
A körömvirágból készült kenőcs a visszerek ellenszere, de a naptól leégett bőrt is nyugtatja. A kenőcsöt patikákban, drogériákban meg lehet vásárolni, de otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Kipróbáltuk.
Körömvirág kenőcs
A negyed kiló disznózsírt megolvasztottuk, és, amikor felforrósodott, beledobtuk az apróra vágott növényt. Körülbelül egy percet hagytuk sercegni, aztán levettük a tűzről. A zsíros keveréket lefedtük és 24 órát hagytuk pihenni. Másnap újra felmelegítettük a megdermedt masszát, és steril gézen leszűrtük egy üvegtálba, jól kinyomkodva a zöldjéből a levet. Egy halványsárga, zöldes árnyalatú, „zöld” illatú, jól kenhető krém lett az eredmény.
A körömvirágból tinktúrát is lehet készíteni, ehhez egy marék virágot kell 1 liter igazi pálinkába beáztatni, és a napon, vagy meleg helyen két hétig érlelni. Aki a friss levet akarja megkóstolni, az tegye az aprított növényt gyümölcscentrifugába, és préselje ki.
A teához egy púpozott evőkanál növény és negyed liter víz, az ülőfürdőhöz ugyanannyi növény, és fél liternyi víz szükséges. A sárga virágokat vajas, margarinos vagy zsíros kenyérre szórva bátran meg lehet kóstolni. Finom és hangulatos nyári eledel.
Írta: Lázár Emese