Betegségmegelőzés és immunrendszer-megerősítés



Ajánld ismerőseidnek!





  Az immunrendszerre óriási feladat hárul, hiszen a különféle kórokozóktól és ezzel együtt sok-sok betegségtől óv meg bennünket. Néha azonban hiába dolgozik olyan kitartóan, nem sikerül megvédeni szervezetünket a mikroorganizmusoktól és a szervezetünk legyengül, azaz beteg lesz. Lehetséges lenne beleavatkozni az immunrendszer működésébe és megerősíteni azt?
Gyógynövények  vitaminok, vitaking,  sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány Ahhoz, hogy az immunrendszer jól működjön, fontos az egyensúly megteremtése. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az életkor, a pszichés stressz mind-mind befolyásolni képes az immunrendszer működését. Ahhoz, hogy az immunrendszer erős és egészséges maradjon, nagyon lényeges az egészséges életmód. Minden testrészünk, beleértve az immunrendszert, jobban működik, ha védve van a környezeti „támadásokkal” szemben.

Milyen egészséges stratégiákat alkalmazzon, hogy az immunrendszere megerősödjön? Ne dohányozzon! Étrendjében szerepeljenek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és csak kevés telített zsírt, illetve cukrot fogyasszon. Fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása. Legyen fontos a vérnyomása. Rendszeresen ellenőriztesse azt, hogyha baj van, a kezelés időben elkezdődhessen. Alkoholt mindig csak mértékkel fogyasszon. Törekedjen arra, hogy elég idő jusson a pihenésre, a kikapcsolódásra és az alvásra. Tegyen lépéseket a fertőzések elkerülésére, például mindig mosson alaposan kezet. Rendszeres időközönként jelenjen meg szűrővizsgálatokon. 





Az öregedés gyakran jár együtt az immunrendszer legyengülésével. Ez azonban hozzájárul a fertőzések, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulásához. A légúti fertőzések, az influenza és különösen a tüdőgyulladás vezető halálok a 65 éven felülieknél világszerte. Úgy tűnik, hogy az idősek esetében a táplálkozás és az immunitás szoros kapcsolatban áll egymással. Az alultápláltság oka lehet a legyengült immunrendszernek, azaz amikor túl kevés mikrotápanyag jut az idős személyek szervezetbe. Vagy azért, mert keveset esznek, vagy azért, mert sok esetben egész egyszerűen elfelejtenek enni.

Az egészséges immunrendszer és a táplálkozás tehát összefüggnek egymással. A tudósok már régóta felismerték, hogy azok az emberek, akik szegénységben élnek és alultápláltak, jobban ki vannak téve a fertőző betegségeknek. Van némi bizonyíték arra nézve, hogy bizonyos mikrotápanyag-hiányok – cink, szelén, vas, réz, folsav, A-, B6-, C- és E-vitaminok – módosítják az immunválaszt.

A modern orvostudomány ma már vizsgálni tudja az elme és a test kapcsolatát. Megállapításra került, hogy az érzelmi stressz nemcsak csalániütést, de gyomorpanaszokat és szívbetegségeket is okozhat, illetve a krónikus stressz az immunrendszert is kimeríti, legyengíti.

A rendszeres testmozgás az egyik pillére az egészséges életmódnak. Javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, segít az ideális testsúly megőrzésében és úgy általában minden betegség kialakulásának kockázatát jelentősen képes lecsökkenteni. A testmozgás is hozzájárul az egészséges immunrendszer megőrzéséhez. Viszont az intenzív edzés sok esetben rontja az immunrendszer működését. Ebbe a hibába általában a sportolók szoktak beleesni.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!