Citromfűből készült limonádé citrommal, jéggel.
A citromfű egy sokoldalúan felhasználható növény, mert egyaránt alkalmazható fűszerként, aromanövényként és gyógynövényként. Nyugodtan felhasználható akár hosszú távon is. Azon kevés gyógynövény egyike, mely antivirális hatással rendelkezik.
Gyógynövények vitaminok, vitaking, sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány
Gyógynövények vitaminok, vitaking, sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány Egyszerűen lenyűgöző a citromillata, ezért minden teakeverék ízletes kísérője, akár frissen, akár szárítva. Érdemes tartalékot képezni szárított citromfűből télire citromfűteának vagy teakeverékekhez. A szárítást óvatosan végezzük, ne 30 °C felett történjen, különben az illóolajok kioldódnak a levegőben, és a citromfű levelének nem citrom-, hanem szénaíze lesz.
A citromfű évelő, és egyszerű a nevelése, késő ősszel vagy kora tavasszal kell visszavágni. Gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart. A szép, egészséges leveleket szedjük le virágzás előtt, amelyeken nincsenek barna foltok. Ha nem szárítjuk meg, készíthetünk belőle tinktúrát, szirupot, likőrt vagy citromfűolaj-kivonatot. Tulajdonságai: antivirális, nyugtató, szomjoltó, görcsoldó, lazító, szélhajtó, erősítő, frissítő.
Alkalmazása:
Szezonban frissen fogyasztva teákban, fűszersóban, zöldfűszeres túróban, citrommártásban halhoz, gyümölcssalátában, bóléban, szorbetben.
Teaként vagy tinktúraként enyhe nyugtatószer szívdobogásnál, álmatlanságnál, stressznél, alhasi és bélgörcsöknél, hányingernél.
A tinktúrát enyhén hígítva bedörzsölhetjük idegfájdalom, fejfájás, izomláz esetén.
Fürdővízben nyugtatásra és lazításra.
Gyógynövények vitaminok, vitaking, sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány
Gyógynövények vitaminok, vitaking, sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány Egyszerűen lenyűgöző a citromillata, ezért minden teakeverék ízletes kísérője, akár frissen, akár szárítva. Érdemes tartalékot képezni szárított citromfűből télire citromfűteának vagy teakeverékekhez. A szárítást óvatosan végezzük, ne 30 °C felett történjen, különben az illóolajok kioldódnak a levegőben, és a citromfű levelének nem citrom-, hanem szénaíze lesz.
A citromfű évelő, és egyszerű a nevelése, késő ősszel vagy kora tavasszal kell visszavágni. Gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart. A szép, egészséges leveleket szedjük le virágzás előtt, amelyeken nincsenek barna foltok. Ha nem szárítjuk meg, készíthetünk belőle tinktúrát, szirupot, likőrt vagy citromfűolaj-kivonatot. Tulajdonságai: antivirális, nyugtató, szomjoltó, görcsoldó, lazító, szélhajtó, erősítő, frissítő.
Alkalmazása:
Szezonban frissen fogyasztva teákban, fűszersóban, zöldfűszeres túróban, citrommártásban halhoz, gyümölcssalátában, bóléban, szorbetben.
Teaként vagy tinktúraként enyhe nyugtatószer szívdobogásnál, álmatlanságnál, stressznél, alhasi és bélgörcsöknél, hányingernél.
A tinktúrát enyhén hígítva bedörzsölhetjük idegfájdalom, fejfájás, izomláz esetén.
Fürdővízben nyugtatásra és lazításra.
Citromfűlikőr
Hozzávalók: 30 gramm citromfűlevél, 1 kezeletlen citrom, 5 dl vodka, 2 dl víz, 200 gramm nyerscukor vagy kristálycukor.
Elkészítése: A citromfűlevelet, a citrom héját és a vodkát egy befőttesüvegbe tesszük, lezárjuk, és 2-3 hétig szobahőmérsékleten vagy félárnyékban állni hagyjuk, alkalmanként felrázzuk. A vizet a cukorral felforraljuk, lehűtjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, újabb 2-3 hétig érleljük, átszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük.
Alkalmazása: Egy kis pohárkával fogyasztunk álmatlanság, stressz, alhasi görcsök, hányinger esetén. .
Citromfűolaj-kivonat
Hozzávalók: mintegy kétmaréknyi frissen szedett citromfűlevél; kb. 1 dl jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolaj; mandula- vagy szőlőmagolaj.
Elkészítése: A leveleket kicsit széttépkedjük, egy kicsi befőttesüvegbe tesszük, félig vagy legfeljebb kétharmadig töltjük, közben enyhén lenyomkodjuk. Ha túl sok levelet adunk hozzá, vizet engedhet, és az egész elkezd erjedni vagy penészedni. Az olajjal felöntjük, míg a növényeket befedi és az üveg tele lesz. Lezárjuk, és kb. 2-3 hétig félárnyékban pihentetjük, közben gyakran megrázzuk kicsit, és figyeljük, hogy az olaj átvette-e a növény színét vagy ízét. Gézen vagy harisnyán átszűrjük, sötét üvegbe töltjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Alkalmazása: masszázsolajként, ajakherpesz ecsetelésére, natúrkozmetikumokba.
Hozzávalók: mintegy kétmaréknyi frissen szedett citromfűlevél; kb. 1 dl jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolaj; mandula- vagy szőlőmagolaj.
Elkészítése: A leveleket kicsit széttépkedjük, egy kicsi befőttesüvegbe tesszük, félig vagy legfeljebb kétharmadig töltjük, közben enyhén lenyomkodjuk. Ha túl sok levelet adunk hozzá, vizet engedhet, és az egész elkezd erjedni vagy penészedni. Az olajjal felöntjük, míg a növényeket befedi és az üveg tele lesz. Lezárjuk, és kb. 2-3 hétig félárnyékban pihentetjük, közben gyakran megrázzuk kicsit, és figyeljük, hogy az olaj átvette-e a növény színét vagy ízét. Gézen vagy harisnyán átszűrjük, sötét üvegbe töltjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Alkalmazása: masszázsolajként, ajakherpesz ecsetelésére, natúrkozmetikumokba.