Recept (8db méretes kiflihez)
Tészta :
50 dkg finomliszt
1kk só
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Töltelék :
80-90 dkg alma( kb. 4-5 nagy alma)
2-3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk fahéj
1 púpos ek búzadara
Lekenéshez :
1 tojás
+barna cukor a szóráshoz
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom.
A leszitált lisztet elkeverem a sóval és a többi hozzávalóval dagasztani kezdem. A vajat folyamatosan adagolom a tésztához.
Rugalmas tésztát dagasztok, amit duplájára kelesztek.
Az almákat lereszelem, levét jót kinyomkodom, majd elkeverem a cukrokkal, fahéjjal, búzadarával.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágom, cipókat formázok, kb 10 percig még kelesztem.
Ezután 3 mm vastag kör formára nyújtom.
4 egyenlő részre vágom a kinyújtott köröket.
A körcikkek belső részére 4 db kb 3-4 cm-es vágást ejtek, a külső szélére pedig 1 púpos ek tölteléket helyezek, amit hosszúkásra igazítok.
Feltekerem, kifli formára hajtom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
Amíg a sütőt 180 fokra előmelegítem, hagyom kelni a kifliket.
Végül lekenem kissé felvert tojással, barna cukorral megszórom, majd kb 20 perc alatt, hőlégkeverésen aranybarnára sütöm.