Recept
Tészta :
20 dkg finomliszt
10 dkg zsír
5 db tojás
2 dl víz
1 csipet só
1 vaníliás cukor
Krém
6 db tojás
8 dl tej
8 ek finomliszt
10 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
A krém tetejére:
3 dl habtejszín
(Ezt én többnyire kihagyom)
A tésztához a vizet a zsírral, vaníliás cukorral és a sóval felteszem melegedni. Ha elolvadt a zsír , tovább a tűzön tartva, folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztet. Addig keverem, amíg a tészta összeáll. (pár perc)
Ezután átteszem egy tálba, és tovább keverem. Ha a tészta meghűlt, egyenként hozzáadom a tojásokat.
Csak akkor jöhet a következő tojás, amikor az előzőt már teljesen elkeverem.
A sütőt 200-220 fokra előmelegítem. (Sütő függő) Fontos a magas hőmérséklet, mert csak így tudnak a fánkok megnőni.
Amíg a sütő melegszik, habzsákba töltöm a tésztát és diónyi halmokat nyomok.
Habzsák hiányában egy teáskanál is megteszi.
Elég nagy távolságot kell hagyni köztük, mert nőnek.
A sütő aljába egy kis edénybe vizet rakok, mert a gőz sokat segít, hogy szépséges fánkok süljenek.
Kb. 20 perc után a hőfokot 150-re leveszem és kb 10 percig még sütöm. Érdemes félig lenyitott sütőajtó mellett a sütőben hagyni kihülni.
A tojások sárgáját cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem. Öntök hozzá egy kevés tejet, majd hozzáadom kanalanként a lisztet, és csomómentesre keverem. Végül a maradék tejet is hozzákeverem. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és a forró krémbe forgatom.
Ha a krém kihűlt, betöltöm a fánkokat.