Orosz krémes



Ajánld ismerőseidnek!


 
  Tészta hozzávalói:
500 g liszt
200 g porcukor
200 g vaj
1 tojás
8 g sütőpor
1 vanília cukor
100 g tejföl

A fehér tészta lapokra:
½ üveg barack lekvár
25 dkg finomra vágott dió

Krém hozzávalói:
2 db 170 grammos ,cukrozott sűrített tej (tubusos
200 gr vaj
4 dl habtejszín
4 ek liszt
1 vaníliás cukor

A tetejére:
10 dkg dió
2 ek kristály cukor
2 dkg vaj


A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A kapott tészta kb. 1/3-ad részét (mindenképpen kevesebbet, mint a fele) elvesszük és beledolgozunk 20 g kakaót.
A fehér tésztát 3 felé osztjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni. 
A kakaós tésztát is 3 felé osztjuk és a fagyasztóba tesszük pihenni.
Kb 1 óra alatt lefagy,hogy könnyen reszelhető legyen.
24×39 cm-es tepsi méretre nyújtjuk a lapokat.
Érdemes sütőpapíron nyújtani és a tepsi hátoldalára tesszük.
Megkenjük lekvárral,megszórjuk darabos dióval.
Első kakaós ,fagyos tésztát ráreszeljük és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A másik két lapnál is így járunk el.

Krém:
A lisztet a sűrített tejjel felfőzzük,kihűtjük.
A vajjal jól kihabosítjuk és a vaníliás cukorral.
a tejszínt kemény habbá verjük és apránként hozzá keverjük.
Nagyon finom,selymes krémet kapunk.
A rétegeket megkenve, egymásra helyezzük a tetejét is megkenjük krémmel.
A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük,felolvasztjuk szép arany barnára és a diót bele forgatjuk.
Vajjal lekent tányérra borítjuk.
Amikor kihűlt aprító gépbe tesszük és felaprítjuk vele.
Karamelles ,aprított dióval beszórjuk a tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje