Uborka (Cucumis sativus): A hidratáló egészségforrás


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Uborka (Cucumis sativus): A hidratáló egészségforrás

Az uborka a kabakosok családjába tartozó, rendkívül vízben gazdag zöldségféle. Elsősorban nyersen, salátákban fogyasztjuk, de kiváló savanyúságként, turmixban vagy akár bőrápolásra is. Bár gyakran „vízként” emlegetik alacsony kalóriatartalma miatt, valójában tele van értékes mikrotápanyagokkal és egészségvédő hatóanyagokkal.


Eredet és fajták

Az uborka Indiából származik, ahol már több mint 3000 éve termesztik. Innen terjedt el a Közel-Keleten, majd Európában is előszeretettel fogyasztott zöldséggé vált.

Főbb fajtái:

  • Fürtös uborka – salátákba, nyersen.

  • Kovászolni való uborka – savanyításhoz.

  • Sima héjú kígyóuborka – hosszan tárolható, salátákhoz ideális.


Tápanyagtartalom (100 g nyers uborkában)

  • Kalória: 15 kcal

  • Víz: 95–96%

  • Fehérje: 0.7 g

  • Szénhidrát: 3.6 g

  • Rost: 0.5 g

  • C-vitamin: 2.8 mg

  • K-vitamin: 16.4 µg

  • Folsav (B9-vitamin): 7 µg

  • Kálium: 147 mg

  • Magnézium: 13 mg

  • Kalcium: 16 mg

  • Szilícium, antioxidánsok (pl. cucurbitacinok)


Jótékony hatásai

1. Erőteljes hidratáló

Mivel az uborka több mint 95%-a víz, kiválóan pótolja a folyadékot, támogatja a bőr és sejtek hidratáltságát, valamint segíti a test hőháztartását meleg időben.

2. Méregtelenítő, vízhajtó

Az uborka kiváló természetes vízhajtó, elősegíti a felesleges folyadék és salakanyagok eltávolítását, így támogatja a vese és húgyutak egészségét.

3. Támogatja a fogyókúrát

Rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt tökéletes diétás zöldség. Növeli a teltségérzetet, miközben szinte semmi energiát nem visz be a szervezetbe.

4. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns

Az uborkában található cucurbitacinok és flavonoidok enyhíthetik a belső gyulladásokat, és antioxidáns védelmet nyújtanak a sejtek számára.

5. Támogatja a bőr, haj és köröm egészségét

A benne található szilícium, valamint a C- és K-vitamin segítenek a kollagénképződésben, erősítik a bőrt, hajszálakat és körmöket. Gyakori összetevője bőrápoló készítményeknek is.

6. Segíti az emésztést

A kevés rost ellenére lédússága és emésztőenzimei segítik az emésztést, különösen nyersen fogyasztva. Hűsíti a gyomrot és enyhítheti a savtúltengést.


Felhasználása a konyhában

Frissen, nyersen:

  • Salátákban (pl. uborkasaláta, görög saláta)

  • Szendvicsekben

  • Hideg levesekben (pl. tzatziki, gaspacho)

  • Smoothie-ba vagy detoxvízbe (pl. uborka-menta-citrom)

Savanyítva:

  • Kovászos uborka

  • Ecetes, fűszeres savanyúságként télen

Egyéb formákban:

  • Krémlevesként (pl. joghurtos uborkaleves)

  • Grillen vagy wokban sütve ritkábban, de kipróbálható

Tipp: A héj alatti rétegben van a legtöbb tápanyag – ha kezeletlen a héj, érdemes nem megpucolni!


Tárolás

  • Hűtőszekrényben kb. 5–7 napig friss marad.

  • Ne tárold közvetlenül paradicsom vagy alma mellett, mert azok gyorsítják az öregedését (etiléngázt termelnek).

  • A felvágott uborkát zárt edényben, fóliázva tárold, hogy ne veszítsen nedvességtartalmából.


Bőrápolásban is hasznos

  • Szemduzzanat, karikák csökkentésére – klasszikus uborkaszeletes borogatás.

  • Napégés után hűsítő pakolásként.

  • Zsíros, problémás bőrre arcpakolásként alkalmazva nyugtató, pórusösszehúzó hatású.


Összegzés

Az uborka nemcsak egy frissítő nyári zöldség, hanem egy természetes hidratáló és méregtelenítő szuperétel is. Alacsony kalóriatartalmamagas víz- és antioxidáns-tartalma miatt remekül illeszkedik egészségtudatos, diétás vagy lúgosító étrendbe. Nyersen, savanyítva vagy akár külsőleg alkalmazva is hasznosítható.



Print Friendly and PDF