A petefészekrák 4 korai jele, amit minden nőnek ismernie kell!

Ajánld ismerőseidnek!





A rák széles spektrumú betegség és világszerte az egyik vezető halálok. A petefészekrák pedig az egyik legfenyegetőbb változata, évente több ezer új esetet fedeznek fel belőle és mind több a halálos kimenetelű közülük.

Petefészekrákról akkor beszélünk, mikor a petefészek sejtjei tumorokat kezdenek kifejleszteni, melyek aztán rosszindulatúvá válnak. Ezt a fajta betegséget csendes gyilkosnak is nevezik, mivel viszonylag kevés tünete van és szűréssel is nehezen felismerhető. Bár a leggyakrabban változókoron átesett nőknél fordul elő, fokozott előfordulást mutat a 30-40-es éveikben járó vagy még fiatalabb nők körében. A korai felismerés rendkívüli mértékben növeli a túlélés esélyét, ezért rendszeresen felkeresni a nőgyógyászt ez esetben is kulcsfontosságú.

A petefészekrák kimutatására nem létezik egyértelmű szűrési vagy tesztelési módszer. A betegség tüneteit gyakran összetévesztik más betegségekkel, mint az IBS, így a tumorok korai fázisban gyakran rejtőzködve maradnak, egészen addig, míg elérik a betegség 3. fázisát, amikor a has és a medence tájékán már kimutathatók a csomók.



A legújabb kutatások szerint azonban igenis vannak korai jelei a petefészekráknak és ezekről minden nőnek tudnia kell.

4 tünet, ami a petefészekrák jele lehet

1. Folyamatos puffadás



Ha észreveszed, hogy folyamatosan és gyakran puffadsz (a folyamatosan több mint 3 hetet jelent), ez is jele lehet annak, hogy rákos tumor növekszik benned.





2. Alhasi és kismedencei fájdalom



Ebbe beletartozik minden olyan terület, ahol a menstruációs fájdalom jelentkezni szokott: a gyomor alsó része, a kismedencei terület és a hát alsó része is. Míg a fájdalom menstruáció alatt normálisnak számít, a tartós fájdalom, ami menstruáció után is megmarad (3 hétig vagy tovább), jele lehet a petefészekráknak. A menopauza előtt lévő nőknél erre különösen fontos odafigyelni.

3. Étkezési nehézség, gyors eltelítődés



Ha az étvágy jelentős csökkenését észleled legalább 3 hétig, keresd fel az orvosodat! Ez amellett, hogy jele lehet számos gyomor- és bélproblémának, utalhat petefészekrák kialakulására is.

4. Fokozott vizelési inger



Ha nem változtattál a folyadékfogyasztási szokásaidon és nem vagy felfázva sem, mégis a szokásosnál gyakrabban keresed fel a mellékhelyiséget, lehetséges, hogy a petefészekrák korai stádiumában vagy.

Mindezeket a tüneteket nagyon könnyen össze lehet téveszteni más betegségekkel, többnyire bélrendszeri zavarokkal. Ha olyan tüneteket tapasztalsz magadon, melyek korábban nem voltak, kísérd figyelemmel tested működését és annak változásait! Ha a panaszok 3 hét után sem múlnak, keresd fel orvosodat petefészekrák szűrése miatt!

Ha odafigyelünk testünkre és rendszeresen eljárunk orvosi kontrollra, még ezzel a potenciálisan halálos betegséggel szemben is sikeresen vehetjük fel a harcot.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      


Forrás:  https://ketkes.com