Havasi gyopár

Ajánld ismerőseidnek!







Hozzávalók a barna tésztához:

15 dkg liszt
5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 ek. tejföl
1 ek. kakaópor
1 mk. sütőpor

A fehér tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 sütőpor
3-4 ek. tejföl

A krémhez:

6 dl tej
2 csg. vanília ízű pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 csg. vaníliás cukor

A lapok lekenéséhez:
1/2 üveg házi baracklekvár
25 dkg vágott dió

A tetejére:

2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

5 dkg olvasztott csokoládé

A tepsi mérete:
26×36 cm-es nagy méretű gáztepsi

Elkészítése:

A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk,folpacba csomagoljuk,fagyasztóba tettem felhasználásig.

A fehér tésztát is összegyúrjuk,3 cipóra osztjuk.
Mindegyik fehér tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
A tepsi hátoldalát vajjal lekenjük,a tésztát ráterítjük,lekvárral lekenjük,darabos dióval megszórjuk,a barna tészta 1/3 részét ráreszeljük és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A másik 2 cipónál is így járunk el.

A krém készítése:
A tejjel összekeverjük a pudingporokat,cukrokat,majd felfőzzük és kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk és a kihűlt krémmel habosra keverjük.
A kihűlt tésztalapokat betöltjük.
A tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz felett kemény habbá verjük és a sütemény tetejére simítjuk.
Olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Angelina álma

Hozzávalók:
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

A tésztához:
1 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
2 db tojás
0,25 dl tej
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
5-10 dkg cukor
7 dkg vaj / margarin /
30 dkg liszt

A krémhez:
5,5 dl tej
2 cs. puncs ízű pudingpor
10 dkg cukor
15 dkg vaj / margarin /
Elkészítés:
A margarint és a vajat összemelegítjük, és a tészta többi hozzávalóival tésztát gyúrunk. A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket 16 x 24 cm-es lapokra. Helyezzük őket sütőpapíros sütőlapokra ( vagy zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára ) és előmelegített sütőben kb. 200 fokon pár perc alatt süssük meg a 4 lapot.

A pudingport a cukorral, tejjel összekeverjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt a krém, hozzákeverjük a puha vajat, / margarint/ Jól kikavarjuk és megkenjük vele a 3 lapot. A negyedik lap tetejére csokimáz kerül. 

Gőz felett felmelegítjük a csokit és az olajat, majd a sütire simítjuk. Hűtőbe tesszük, miután megkötött a bevonat, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 
Francia mákos

Mézes lapok hozzávalói:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
7 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
1 kk szódabikarbóna
A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk bele egy tálba. 

Ezután adjuk hozzá a lágy vajat, a folyékony mézet, és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá)

Az összegyúrt tésztát, ezután osszuk el két egyenlő részre, majd gyúrjuk gombóccá. Ezután az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre. (a másik tésztával is így járjunk majd el)

A tepsi hátlapját zsírozzuk, majd lisztezzük meg, helyezzük rá a kinyújtott tésztát, és villával pár helyen böködjük meg.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 perc alatt világos színűre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Én mindkét tésztát külön-külön, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki tepsi méretűre, így amikor az egyik lap kisült, rögtön rátettem a tepsi hátlapjára a másikat, és már tettem is be a sütőbe.

Mákos piskóta hozzávalói:

15 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
3 ek víz (forró)
0,5 dl étolaj
1/2 cs sütőpor
10 dkg mák (egész)
Elkészítés:

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek. Végül hűtsük ki egészen.

A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét 5 dkg cukorral verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre. (a fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, akkor adjuk hozzá apránként a cukrot)

A maradék porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, és a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a cukros-tojássárgás keverékhez, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt mákot is. Ezután alaposan keverjük össze. 

Végül apránként, óvatosan keverjük a masszához az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét is.

Sütőpapírral béleljük ki a tepsit amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki egy rácsra, és hűtsük ki egészen. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

Krém hozzávalói:

25 dkg margarin (v. vaj)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 db tojássárgája
6 dl tej

A tojássárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.

A maradék tejet melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A margarint keverjük ki a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.

A tepsit amiben sütöttük a piskótát, béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele az egyik mézes lapot, majd kenjük rá a fele mennyiségű pudingos krémet. Ezután helyezzük rá a mákos piskótát, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a másik mézes lapot, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. 


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje