Vajas pogácsa


Ajánld ismerőseidnek!





 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
1 evőkanál zsír 
(teljesen mindegy milyen,nálam kacsazsír volt kéznél)
17,5 dkg tejföl (kis doboz, ha valaki nem akar méregetni)
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej benne egy teáskanál cukor
1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
2 tojássárgája
5 dkg puha vaj a kenéshez

tetejére:
 tojássárgája, 
sajt vagy ízlés szerint magok
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a hozzávalókat és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk, amit letakarva pihentetünk kb. fél órán át.

Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.
Sütőpapírral kibélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal. Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük.

Tippek, tapasztalatok:


Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.
Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit "összesetek" miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben :)
Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. 

Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.

Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.

Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározz a kiszúrónk átmérője.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje