Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
1 lime reszelt héja
1 egész tojás
5 dkg vaj / margarin
10 dkg tejföl
A hozzávalókból tésztát készítünk és hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
Könnyen kezelhető, kellemes tésztát kapunk.
Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
4 púpozott evőkanál liszt
20 dkg vaj / margarin
20 dkg porcukor
1 lime reszelt héja és leve
A tejben simára keverjük a lisztet, sűrűre főzzük majd kihűtjük.
A vajat / margarint habosra keverjük a porcukorral. A két masszát összekeverjük, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét. Ezzel kész a krémünk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát három részre osztjuk és kb. 30 x 35 méretű lapokat sütünk. Nagyjából 8-10 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő!!
A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel. Tetejét a következő mázzal vonjuk be.
Hozzávalók a mázhoz:
30 dkg porcukor
1 lime leve
egy tojásfehérje (el is hagyható, a máz fényességét szolgálja)
szükség esetén pár csepp víz
A porcukrot, lime levét és a tojás fehérjét simára keverjük. Cseppenként annyi vizet teszünk hozzá, hogy folyós legyen. Lehet nincs is vízre szükségünk, ha nagyobb méretű a tojás.
Ezzel a mázzal bevonjuk a sütemény tetejét és hűtőben pihentetjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tippek, tapasztalatok:
Ez a krém nem az eredeti recepthez tartozik. Azt olvasva volt egy sanda gyanúm, hogy valami nem stimmel. El nem tudtam képzelni, hogy a 3 dl tejhez ha 15 dkg lisztet teszek és felfőzöm abból egy normális alap lesz. De ne legyek "hitetlen", ( a nagymamám mondta anno) kipróbáltam. Nem működött a dolog. Hidegen még simára tudtam keverni a lisztet a tejjel, de ahogy főztem úgy ugrott össze egy csomóba. Na akkor az az adag kuka és jöhetett a saját verzió, ahogy eredetileg gondoltam. Ezt írtam le a recepthez is. No, így már minden szuper volt! :)
A még nedves máz tetejére reszeltem lime héjából. Mikor összeértek a lapok, megszáradt a máz (kb. 5-6 óra) vizet forralunk, kancsóba öntjük és ebbe tesszük bele a kést. Hagyjuk pár pillanatra benne a kést, hogy a penge átforrósodjon. A felesleges vizet letöröljük róla, így szeleteljük fel a süteményt. Ezt a vízbe "mártogatósdit" minden egyes vágásnál megismételjük.