A füge egy finom gyógyszer, a cukorbetegség természetes ellenszere

Ajánld ismerőseidnek!






Kiránduláshoz, túrázáshoz, hegymászáshoz sokféle úti elemózsia helyett elegendő egy kis üveg energiát adó táplálékot vinni magunkkal, mely aszalt gyümölcsökből (kitűnő a mazsola), fügéből és dióból áll. Ezáltal könnyű lesz a hátizsákunk, hasznos energiához és finom táplálékhoz jutunk.


Füge történelem

 A füge a Közel-Keleten őshonos. Törökország, Görögország és Kalifornia látja el jelenleg a világot ezzel a csodagyümölccsel. A füge az eperfák családjába tartozik és leggyakrabban szárított formában kapható, mivel friss gyümölcsként gyorsan romlik.


Már ie. 2500 körül alapvető táplálék volt a füge, a szőlő és az olajbogyó.

Az ősi görögöknél a termékenység szimbóluma volt a füge. Dionüszosz ünnepségeken a kosár füge mellett ott állt a fügeboros kancsó. Az ókori görög kertekben minden fügefának saját neve volt, mint a családtagoknak. Az Odüsszeia 24 éneke megemlíti a fügét, melyet apja ajándékozott Odüsszeusznak.

A fügét és a szőlőt együtt említi a Biblia. A Biblia azt mondja Ádám és Éva első ruházata volt a fügefalevél. Szimbólumai voltak a boldogságnak, békének, egészségnek, és az örök életnek.


A füge termesztése

A fügefa hosszú életű, és jó körülmények között 200 évig is bőségesen terem. Nagyon kényes gyümölcs 1-2 napig áll el és utána megerjed, vagy megpenészedik. A friss, érett füge belül egy édes „zselé” tele apró magvakkal.


Ha  van kertünk és szeretjük ezt a sokoldalú, hasznos gyümölcsöt, mindenképpen ültessünk kertünk déli oldalára, igazi biogyümölcs. Csak a fagytól kell megóvni a fiatal csemetéket 2-3 éves korukig, a fügebokrok télen takarást igényelnek. Ha mégis fagykárt szenvedtek a bokrok mindenképpen várjuk türelmesen május végéig a metszéssel. Ekkor kiderül, hogy mely ágakat kell véglegesen levágni. Ne keseredjünk el azonban, a tövéről biztosan ki fog hajtani a növény.

 Megterem a köves-, agyagos- és a homokos talajon is. Jól bírja a szárazságot évente általában kétszer terem.



Mit tartalmaz?

A füge az egyik legjobb rost és kalciumforrás. Található benne, magnézium, réz, mangán, kálium, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, pektin, rostanyag, fehérje, szerves sav, vas, nátrium és cink, valamint antioxidánsokat is tartalmaz.


A szárított füge táplálóbb, mint a friss füge, mivel a nyers cukortartalma eléri a 60-77%-ot, a fehérjetartalma a 3-6%-ot, amitől igen értékes az egészséges táplálkozás szempontjából.






A füge gyógyhatása


A fügének különleges tulajdonságait használhatod a természetes gyógyításban.

Pl.

●   nagyon jó a szoptatás és a téli megfázás időszakában,

●   lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó,

●   stabilizálja a vérnyomást,

●   daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik,

●   csökkenti a koleszterinszintet,

●   növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét,

●   a füge vizes, vagy tejes főzete segít a felső légutak betegségeivel szemben, torokgyulladás, megfázás esetén,

●   hatásos fogínygyulladásnál, a fogak és a fogíny erősítésére naponta négy szem fügét igen alaposan és lassan megrágva fogyassz,

●   gazdag vasforrás, hasznos a vérképzés számára, nagyszerű a gyermekek táplálkozásában,

●   gazdag káliumban, ennek köszönhetően fogyasztása különösen ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedéseknél,

●   csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását,

●   elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen,

●   a füge segíthet a fogyásban,

●   levelének és gyökerének összehúzó tulajdonságát használhatod vesekő és húgyhólyagbántalmak esetén,

●   levele pépesítve pattanásoktól és furunkulusoktól segít megszabadulni bőrtisztítóként használva,

●   a füge fehér nedvétől, összemegy a tej, így segítségével készíthetünk túrót, sajtot.

●   fekély gyógyítására rágj el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tedd.

Este alaposan moss meg 4 db szárított fügét, önts rá 100 ml vizet és áztasd reggelig. Reggel éhgyomorra fogyaszd el, majd idd meg a levét is. Áztass be ugyanúgy 4 szem fügét, és este fogyaszd el. Az apró magvak növelik a bélperisztaltikát, ezzel enyhítve a székrekedést. 3-4 hét folyamatos fogyasztás után a gyulladásban lévő aranyeret is megnyugtatja.

A füge fogyasztása éhgyomorra, különösen diófélékkel, mandulával együtt hasznos szervezetünkben a táplálék útjának megnyitására.


Fügelevél felhasználása

A fügefalevélnek rengeteg felhasználási lehetősége van és sok jótékony hatása ismert. A cukorbetegség gyógyításában egyre ismertebb a fügelevél. Egyik legjelentősebb az antidiabetikus tulajdonsága. 

Használd teáját hörghurut, szív-, érrendszeri és daganatos betegségekre. Aranyér esetén teáját kihűlés után alkalmazd az érintett területen, vagy készíts belőle ülőfürdőt.

 Tea készítése

A friss fügelevelet metszőollóval levágjuk, megmossuk. 1 liter teához elegendő egy nagyobb levél.

A vizet felforraljuk, és a levélre öntjük. Kb. 15 perc után a levelet kiszedjük, és már ihatjuk is. Íze kellemes, cukor nem szükséges hozzá.

 Egész nyáron gyűjthetjük a leveleket, hogy kitartson a következő év tavaszáig. Alapos mosás és szárítás után egyesével összehajtogatva, külön zacskóba csomagolva mélyhűtőben kitűnően tárolható. Nem foglal nagy helyet és egész télen van friss fügelevél.

 Másik módszer szerint felfűzve, felfüggesztve kiszárítjuk, szárítás után összemorzsoljuk, sötét hűvös helyen tároljuk.

1,5 liter vízhez 1 evőkanál fügelevél szükséges.

A friss fügelevél főzete sokkal egészségesebb, de ha nem megoldható, akkor alkalmazzuk a szárítást.


Intelmek a füge fogyasztásával kapcsolatban


Kerülni kell hasmenés, dizentéria esetében. Nem ajánlott tejjel együtt fogyasztani, ami önmagában is hasmenést okozhat, és emészthetetlen. 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is