Ajánld ismerőseidnek!
A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.
A csodás fahéj ne csak karácsonyi ünnepek alkalmával jusson eszünkbe, mivel nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni.
A fahéj vírus- és baktériumölő hatású, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedést gátló hatása is van.
Sokoldalú gyógynövény
Az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismert emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatása, csökkenti a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt.
A fahéj elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában. Többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát.
Magas fenoltartalma révén a fahéj hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.
Fahéjat emésztési zavarokra
Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.
Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor és a bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt.
Fahéj, a gondűző
Fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme bizonyos ételeknek, süteményeknek és melegítő italoknak. Nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal jókedvre is derít.
A fahéj olaja feszültségoldó, pezsdítő tulajdonsága miatt remek afrodiziákum is.
Hogyan használd még?
Használd ki a fahéj jótékony hatásait ételeid, italaid fűszerezéséhez. A fahéj remekül illik mindenféle édes gabonakásához (a tejberizshez hasonlóan), süteményekhez és turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, édes teák, kakaó, kávé és forró csokoládé ízesítésére. Megszórhatjuk a nyersen fogyasztott gyümölcsöket is fahéjjal, mely nemcsak finom, de remek erjedésgátló is, így elkerülhetjük a puffadást, savasodást.