A régi idők emlékére sütöttem meg,már szépen bepuhult.
Megkóstoltuk nagyon finom volt.
Holnap szülőfalumban búcsú lesz,ez ihlette a hétvégi sütink kiválasztását.
Édesanyám minden búcsúra megsütötte,persze más süti is volt.
Hatlapos
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg rétesliszt
30 dkg sima liszt
8 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 db tojás
1 csomag szalalkáli (15 gr)
1 dl tej
1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 l tej
6 evőkanál rétesliszt
3 db tojás
5 dkg kakaópor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Gyógynövények vitaminok, vitaking, sütés, nyelv, immunrendszer, alapítvány, parfümök, cipő, cukrász
A tésztához meleg tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojásokat, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen nyújtani.
Fél óra pihentetés után 6 cipóra osztjuk, lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd zsírral kent tepsi hátán világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb 5-6 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül.
Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény - vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik.
Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük.
Olvadásig kevergetjük a karamellt.
Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük.
Még forrón belekeverjük a vajat és a vaníliás cukrot.
Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat.
Egy darab folpackot tettem a tetejére és egy húsvágó deszkával lenyomattam.
Hűtőbe tettem.
Szeletelés előtt tetejét megszórtam porcukorral.
Másnap szeleteljük.
Tepsi mérete:
24×39 cm