Szüntesd meg testedben a húgysav kristályosodását, így megelőzheted a köszvényt és az ízületi fájdalmakat


Ajánld ismerőseidnek!






A köszvényt a lábfej ízületeiben összegyűlő húgysav alakítja ki, ami a méreganyagok nem megfelelő eltávolítása következtében halmozódik fel. 

Talán kevesen tudják, hogy a köszvény azoknál alakul ki, akiknél a húgysav anyagcserében probléma áll be. Ez gyorsítja az ízületi gyulladás kialakulását a lábfej kis csontjaiban. Tipikus tünetei a köszvénynek a merev, duzzadt lábfej és a komoly fájdalom.

A húgysav felszaporodása a purinok miatt van.

Ezek az anyagok megtalálhatók számos olyan élelmiszerben, amit nap, mint nap fogyasztunk.

A vérben a túl magas húgysavszint (hyperuricaemia) általában kimutatható a köszvényeseknél. Az eredmény nem jelenti azt, hogy a magas húgysavszintnek feltétlenül köszvénnyel kell párosulnia. 

Amikor a vesék nem képesek kiüríteni megfelelően a húgysavat, az formálódni kezd és elraktározódik az ízületekben. Szerencsére számtalan természetes módszer van a húgysav kiürítésére, ezek segítségével hamar jobban érezhetjük magunkat.


Így szabadulj meg a húgysav kristályosodástól! 

Az életmód és az étkezési szokások megváltoztatása az, amit valamennyien megtehetünk annak érdekében, hogy ezek a panaszok megszűnjenek. Étrendünkbe minél több tápanyagot kell beépíteni zöldségek, biotermékek, hal és a teljes kiőrlésű gabonák. Szorítsuk ki a telített zsírokat, a cukrokat, a feldolgozott élelmiszereket és nagyon ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására!






A köszvényre fogyasszunk sok folyadékot, ezzel megelőzhető, hogy a vizelet besűrűsödjön, a vesékben húgysavkristályok képződjenek, és vesekő alakuljon ki.

Ha testünk kellően hidratált, könnyebben megszabadul a mérgező anyagoktól és a húgysavtól is. Igyunk tehát több vizet és bioitalt, gyümölcslevet és próbáljuk megszüntetni az idegességet.

Kiváló purin ürítők az alkalikus gyógyvizeink (Balfi, Parádi, Salvus), valamint a csalántea. 

Diétával köszvény ellen  

A köszvényes diéta célja a szérum húgysavszint mérséklése a purin fogyasztás csökkentésével, a testtömeg normalizálása, valamint a rohamok kialakulásának megelőzése gyakori, kis étkezésekkel, zsírszegény ételeket fogyasztva. Fontos ugyanakkor, hogy a diéta ne tartalmazzon túlzottan szigorú megszorításokat. Segítse, és ne nehezítse a köszvényes beteg életét.





Az alábbi természetes módszerek segíthetnek köszvény esetén

●   A szódabikarbóna nagyszerű gyógyír a köszvényre. Készítsünk keveréket 2 dl vízből és ½ teáskanál szódabikarbónából. Ha előrehaladottabb a probléma, 1 teáskanálra emelhetjük a szódabikarbóna mennyiségét.

●   Ha a testünk természetes lúgosságát megőrizzük, könnyebben megvédhetjük a köszvény negatív hatásaitól. Ezért fontos lúgos ételeket és italokat fogyasztani. Az egyik legjobb erre a célra a citromlé, ami képes lerombolni a húgysav köveket. Vegyünk egy nagy adag citromot és facsarjuk bele egy pohár vízbe. Igyuk frissítőként már reggeli előtt!

●   Az almaecet szintén hatékony lúgosító, köszönhetően a benne lévő almasavnak. Ez a különleges sav lebontja a húgysavat és kiüríti a testből. Egy pohár (2 dl) vízbe öntsünk egy evőkanál almaecetet. Naponta kétszer, ebéd és vacsora előtt fogyasszuk!

●   A kurkuma hatóanyaga a kurkumin is gyógyhatással van köszvény ellen. Támogatja a vesék működését és gátolja a fertőzéseket is.

●   Az ananászban lévő bromelain szintén rendelkezik fertőzésgátló, emellett pedig fájdalomcsökkentő hatásokkal is.

●   A lenmag szintén hatékony a húgysav szint csökkentésében.



A panaszok megelőzése érdekében az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk az az egészséges életmódra való törekvés.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is